The Oil Cleansing Method

Söker man efter naturlig hudvård på nätet kommer man förr eller senare att stöta på The Oil Cleansing Method, OCM. Att fett tar bort smuts har man vetat länge. När jag var liten och var extra dyngig om händerna, tog min pappa fram smörpaketet. Men det vill man ju helst inte smeta i ansiktet. Framförallt ricinolja har rengörande egenskaper, men eftersom den är tjock och för stark på egen hand, ska den blandas ut med en annan kallpressad olja t ex solrosolja eller olivolja. Fettsyrorna är fuktighetsbevarande och  rengöringsmetoden ska vara bra för både torr hy och om man har problem med acne. Eftersom det är djuprengörande, rekommenderas det att man håller sig till en eller två gånger i veckan. Till daglig ansiktsrengöring tycker jag det räcker med Malin i Ratans ekotvål som jag skrivit om tidigare.

IMG_8872

Hur gör man?

Gör din personliga blandning utifrån hudtyp, t ex;

  • Fet hy: 30% ricinolja och 70% solrosolja.
  • Blandhy: 20% ricinolja och 80% solrosolja.
  • Torr hy: 10% ricinolja och 90% solrosolja.

Massera in oljan sakta och länge i ansiktet. Lägg sedan en varm blöt handduk som du inte är rädd om över ansiktet. Det ska öppna upp porerna och ta bort oljan. När handduken svalnat torkar du ansiktet försiktigt med den, blöter upp den igen och upprepar handduksproceduren igen ett par gånger. Skrubba inte. Om huden känns torr smörjer du sedan in ansiktet med en droppe av oljeblandningen.

Strålande hy?

Jag har bara provat en gång, så kan inte säga något om några långtgående effekter, men det kändes faktiskt som efter en salongsbehandling, huden var märkbart ren och len som en barnrumpa.

IMG_8770

Len som en babyrumpa

Apropå barnrumpa, fungerar olivolja i sin enkelhet bra som babyvård, en droppe i badvattnet eller tillsammans med lite vatten på en tvättlapp (den torra sorten) vid blöjbytet. Det är ett naturligare alternativ till barnoljan som finns i handeln, som för det mesta är gjord på mineralolja och som varken innehåller några mineraler, vitaminer eller essentiella fettsyror. Barn behöver inga schampon eller duschkrämer, men enbart vatten kan göra huden torr och irriterad. För att det inte ska kännas som man lagar rumpstek, blir det trevligare om man häller över oljan i en ny flaska. En mörk flaska förlänger dessutom hållbarheten.

2 reaktioner på ”The Oil Cleansing Method

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s