Wind of Change

En del äter enligt 5:2, andra springer en mil på lunchrasten, vandrar i fjällen, väljer enbart ekologiskt eller kemikaliebantar. Sedan finns det några få rättstrogna som gör allt på samma gång. Samma religion, bara olika sätt att utöva den. Hälsa och välbefinnande. Jag dömer inte någon för mjällschampot, lika lite som 5:2:aren knappast tittar snett åt min kvällsmacka. Men ibland delar man med sig av ett bibelord eller två. Sedan är det upp till var och en.

Man behöver så klart inte gå all-in för att öka sitt välbefinnande, en promenad på lunchrasten är bättre än ingenting. Vi har bestämt oss för att äta mindre kött. Och nej då, jag har inte kört över Kennet som gillar entrecote och bea, tror t.om. det var hans idé. En 200-grammare mindre i veckan blir 10 kg mindre kött på ett år, en vinst för både hälsan och miljön. Enligt en artikel i SvD ger nötkött upphov till utsläpp motsvarande omkring 26 kg koldioxid per kg kött, kyckling 3 kg, och spannmål och baljväxter omkring 0,5 kg per kg tillagad produkt.

IMG_6133Mycket grönt och lite kött när mormor stod för maten vid namngivningskalaset.

För mer tips på relativt enkla förändringar som gör gott för miljön, läs Johan Tells bok 100 sätt att rädda världen.  Boken har några år på nacken, så all information stämmer inte helt. Idag är LED t ex ett bättre alternativ till glödlampan än lågenergilampan, men i övrigt innehåller boken mycket matnyttigt för den som vill bli en bättre miljövän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s