Summering operation LED

När vi flyttade till vårt hus var en av strategierna för att få en låg energiförbrukning, att börja använda LED-lampor. Framförallt utebelysningen kändes viktig, eftersom den trots skymningsrelä och timer står på flera timmar per dygn. Efter lite krångel med för stora ljuskällor, fick vi tillslut till det. Vad jag blev nöjd!

Hur ser det ut idag?

 • Ute 12W målet är uppfyllt – 7 st 1,7W LED fasadlampor.
 • Tvättstuga ~20W målet är uppfyllt – 3 st 6,5W LED taklampor.
 • Hall 9W helt ok – 1 st 9W lågenergi taklampa.
 • 3 Sovrum ~40W  helt ok – 1 st 6,5W LED taklampa, 4 st lågenergi 5W plafonder och 2 st 7W lågenergi sänglampor.
 • Kök ~120 90W ca 50W för mycket – 4 st 3W LED fönstersmygspottar, 5 st 3W LED underskåpsspottar, 2 st 20W halogen fläktlampor, 5 st 3W LED takspotskena och 1 st 40 9,5W bordslampa.
 • Vardagsrum ~60W ca 35W för mycket – 6 st 3W LED takspotskena och 1 st 40 9,5W läslampa.
 • Badrum ~45W ca 35W för mycket – 2 st 3W LED taklampor och 2 st 20W halogen spegellampor.
 • Allrum ~120W ca 100W för mycket – 1 st 20W halogen spot, 4 st 20W halogen spotskena och 2 st 9W lågenergi läslampor.

Totalt lite drygt 400W [red anm. numera ~340W], hade vi enbart haft glödlampor eller halogen hade vi kommit upp i ca 2000W. Målet är att samtliga lampor är LED och totalt 200W. LED är visserligen dyrare i inköp, men håller tio gånger längre och har upp till tio gånger mindre elförbrukning.

IMG_4354

Varför har vi inte redan LED överallt?

På några ställen har halogenlamporna varit svåra att byta ut. Spegellamporna var som fasadlamporna för tighta för 3W LED, men vi kommer nog att prova med 1,7W. Men man vill ju ha bra belysning när man piffar sig på morgonen, så vi får se om det räcker. Takarmaturerna i allrummet var kvar sedan förra boendet, så vi tänker att vi byter ut halogenlamporna den dagen de ryker. 

I köksfläkten fungerade inte LED, vilket gissningsvis beror på fel transformator. Antingen får vi acceptera det eller helt enkelt byta transformator. De blir i så fall ett senare projekt.

Lampan ovanför köksbordet och soffan har också varit lite knepiga eftersom de varit dimbara. Då måste man nämligen köpa LED-lampor som är anpassade för det och den vi provade surrade lite väl mycket. Vi får nog göra ett nytt försök med ett annat märke [red anm. funkade bra med Julas Anslut].

Vi behåller de lågenergilampor vi redan har, men vi kommer att fasa ut dem. De har visserligen en lägre energiförbrukning än glödlampor, men de innehåller kvicksilver. 

Mer information

På Lysman kan man räkna vad man tjänar på att byta till LED.

Läs mer om LED i mina gamla inlägg, som nu fått en egen kategori i spalten till höger.

2 reaktioner på ”Summering operation LED

 1. Så det funkar bra med led lamporna i fasadbelysningen? Vi har en tradig lampa igen… Så nu blir det till att byta till led.

  1. Eftersom det finns en spegel i armaturen som reflekterar ljuset tycker jag 1,7W räcker, men det är ju såklart en smaksak. Kanhända det finns små 3-wattare men har inte hittat dom. Satsa på LED, lönar sig i längden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s