Imse Vimse

IMG_8637

Imse Vimse är veteraner inom tygblöjebranschen och märket jag kom att tänka på först, när vi funderade på att skippa engångsblöjan. Bomullen är ekologisk och de flesta blöjorna märkta med Oeko-tex 100, vilket är toppen för både blöjrumpan och miljön. Det finns flera sorter att välja mellan, vi har provat ett 2-delssystem med blöja och blöjbyxa, nya allt-i-ettblöjan och deras senaste One size diaper.

IMG_8654

Allt-i-ett blöjan finns i fyra storlekar och vi har den näst största, 8-11 kilo. Yttertyget består av PUL och invändigt bomullsfrotté samt två fastsydda inlägg, det ena i fleece och det andra i ekologisk bomull, för att man ska kunna välja vad man vill ha närmast huden. Som fan av naturmaterial väljer vi bomullsinlägget.

IMG_8636Blöjan är lätt att sätta på och storleken justeras med kardborre. Uppsugningsdelen är lite tjockare än på de andra blöjorna, samtidigt är den tunn i sidorna vilket gör den idealisk som nattblöja. Den är både pålitlig och bekväm för bebbar som gärna sover på sidan. Nackdelen är att man måste byta storlek när barnet växer.

One size diaper kan däremot användas hela blöjperioden. Den består av en blöjbyxa i PUL och två inlägg i bambuviskos och bomull. Inläggen fästs med tryckknappar i blöjbyxan och storleken justeras med tryckknappar och kardborreband. Blöjan är i princip lika lätt att sätta på som en allt-i-ettblöja, vilket är ett plus när man har en illbatting som inte ligger stilla på skötbordet. Fördelen är att man inte behöver köpa lika många blöjbyxor, eftersom de kan användas ett par blöjbyten, innan de måste tvättas. Mindre tvätt, bra för miljön och snabbare torktid.

IMG_86272-delssytemet finns i två storlekar och vi har provat large 9-16 kilo som kommer fungera blöjperioden ut. Storleken justeras med hjälp av kardborre och tryckknappar. Den formsydda frottéblöjan är i onesize. När barnet är litet justerar man storleken genom att vika in kanten och fästa med tryckknappar och när barnet blivit lite större utan vikning, men eventuellt med ett extra inlägg. Blöjan är lite bökigare att sätta på när bebben inte vill ligga stilla, men igengäld sitter den bättre i blöjbyxan, vilket betyder att man behöver ännu färre blöjbyxor, än när man använder blöjan med inläggen.

Vilken är favoriten?

Alla sorter är mjuka mot huden och har läckagebarriärer vid benen och kardborreband som justerar storleken och som ser till att de håller tätt. Allt-i-ettblöjan är lite klumpigare än de andra två som är väldigt tunna och lätta att röra sig i. Vilken variant man föredrar är en smaksak. Är bebben lugn och glad tar jag frottéblöjan och på busigare eller ledsnare humör inläggen. Sammanfattningsvis är blöjorna bekväma, pålitliga och i kanonfin kvalitet. Till alla småbarnsföräldrar säger jag bara; våga prova tygisar!

Läs mer om tygblöjor i tidigare inlägget Tygblöjor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s