Deodorant med sheasmör

För ett par veckor sedan provade jag ett nytt recept på hemmagjort deodorant. Den jag gjorde förra året med lika delar kokosolja, bikarbonat och potatismjöl, kan säkert fungera för vissa, men för mig gjorde den tillslut armhålorna irriterade. Den nya sorten kräver visserligen en ingrediens som inte finns i matbutiken, nämligen sheasmör, men den känns mildare mot huden och har en krämigare konsistens. Deodoranten är effektiv, men är man en storsvettare kan man säkert öka mängden bikarbonat något. Receptet hittade jag på Organicmakers.

IMG_8888


Recept sheadeodorant drygt 100 ml

 • 50 g Sheasmör paradoxa
 • 25 ml vegetabilisk kallpressad olja (t ex rapsolja)
 • 25 ml (5 tsk) bikarbonat
 • 15 ml (3 tsk) ekologiskt potatismjöl
 • Ev en droppe eterisk olja (t ex tea tree eller lavendel)

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Rör till allt har löst sig ordenligt.
Blanda bikarbonat och potatismjöl. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. När blandningen har svalnat lite tillsätter man den eteriska oljan. Rör om då och då medan smeten svalnar, så blir deodoranten krämigare. När krämen svalnat helt skopar man upp den i en burk. Oljorna och bikarbonaten håller bakterierna borta, så deodoranten ska hålla i minst ett halvår.

IMG_8896

3 reaktioner på ”Deodorant med sheasmör

 1. Hej!
  Vad jag förstått så är det bikarbonaten som gör huden irriterad. Jag kunde inte använda det alls, det sved något hemskt.
  Har fått tips om att blanda alun och vatten i en sprayflaska och spraya under armarna. Har inte testat än, men kan vara ett alternativ om det funkar 🙂

  1. Jo jag tror det andra receptet blir för starkt. I det här är det ju mycket mindre bikarbonat. Har också testar kristaldeo som också är alun och den fungerar bra så funkar säkert som du säger blanda med vatten och spraya. Är bara lite osäker på om det är helt ofarligt, verkar råda delade meningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s