Naturligt solskydd

Då var den här, den efterlängtade sommaren. Sol i lagom dos hjälper kroppen att bilda D-vitamin som förebygger benskörhet. En del forskare menar att solen t.o.m kan förebygga cancer. Ett som är säkert är att man blir piggare av lite sol, efter en lång mörk vinter. Jag har alltid varit skeptisk till solskyddskrämer för att de innehåller så mycket skumma ingredienser och tänkt att det nog är bra med en liten bränna, så tål man solen bättre när man åker söderut. Solhatt och täckta axlar räcker ofta långt om man inte spenderar en heldag på stranden eller är väldigt känslig. Samtidigt ökar fallen av hudcancer.

På senare tid har det kommit bättre alternativ till de skumma krämerna, t ex Eco Cosmetics, som jag köpt till barnen, men sedan jag började experimentera med naturliga hudvårdsprodukter, vill jag gärna ha ett helt naturligt solskydd.

IMG_9783Morotsolja sägs ha en hög solskyddsfaktor, så min hemmagjorda ansiktsolja som även innehåller andra oljor bör ha ett visst skydd, kanske faktor 10, men det är så klart svårt att avgöra. I koncentrerad form är jag rädd att morotsoljan gör huden gul. På flera håll har jag läst om hallonfröolja, som även den ska ge ett högt skydd, mellan 30-40, så nu har jag köpt hem en flaska. Jag har inte behövt den när jag stått och målat i skuggan, men min syster som semestrar i Spanien ger en direktrapport att den fungerar fint, men att den inte håller lika bra när man badar.

Jag undrar om man kan få solskador, fast man inte ser bränd ut. Kan naturliga oljor ge ett falskt skydd eller är det som med alla andra hudvårdsprodukter, att vi luras att använda konventionella produkter helt i onödan? Naturliga oljor är bättre på att mjuka upp och återfukta huden, men kan de även vara bättre på att skydda huden från farlig strålning?

6 reaktioner på ”Naturligt solskydd

  1. Visste inte om jag skulle skriva, men gör det ändå 😉 I den studie som gjorts på hallonfröolja som Mitte också hänsyftar till så visar det sig att hallonfröoljan skyddar mot både UVA, UVB och UVC. Däremot är det viktigt att tänka på att det är en olja som försvinner under dagen och när man badar, precis som du skrev, så att man behöver upprepa insmorningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s