Effektivare hemmabygge

Det senaste året har vi byggt, fixat och trixat en hel del på tomten, trots det finns det fortfarande mycket kvar att bocka av. Av erfarenheter har vi blivit rikare, framförallt när det gäller planering och effektivisering. Här kommer några tips!

IMG_9905

Tidsåtgång När man planerar för hemmabyggen bör man multiplicera den uppskattade tiden med tre. Har man barn bör man sedan multiplicera med antalet barn för att få en någorlunda korrekt beräkning av tidsåtgången. Det är oftast effektivare att arbeta en timme när barnen lagt sig, än tre timmar när de är med.

Inköp När det gäller inköp av material är det bra att beställa flera saker samtidigt för att få ner eventuella fraktkostnader eller minska tiden det tar att åka flera gånger till byggvaruhuset med släpvagn. MEN det förutsätter att man har bra förvaringsmöjligheter och att man lägger materialet på rätt ställe redan från början. Annars är det stor risk att det går åt onödigt mycket tid till omflyttningar.

Proffshjälp Fundera över om det finns utrymme till att ta hjälp av ett proffs. Överväg arbetsbördan av att t ex gräva 50 hål till en häck för hand, kontra kostnaden för att anlita en grävmaskinist. För hand kanske det tar en helg, en grävmaskinist kanske tar 500 spänn för jobbet.

Prioritering Lägg upp en prioriteringsordning av det som ska göras. Vad måste göras nu? Hur hänger olika moment ihop för det ska gå smidigare? Vad kan vänta tills nästa år?

Känn lugnet Gå en promenad i ett relativt nybyggt områden med  3-4 år på nacken, så inser man att det tar tid att bygga upp ett nytt hem. Låt det ta lagom tid, så blir besluten och privatekonomin bättre.

Delmål Sätt upp delmål och gör klart innan nästa projekt påbörjas.

IMG_9911

Belöning och återhämtning Fira varje projekt som färdigställs och ta semester på riktigt. Det gör vi nu. De närmsta veckorna får åtminstone inget påbörjas som inte kan avslutas inom en timme.

Trevlig sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s