Viktigt att veta innan man gör tvål

Tvål framställs ur en kemisk reaktion mellan fettsyror och natriumhydroxid (kaustiksoda) som lösts upp i vatten. Jag har köpt Nitors kaustiksoda på Jula som ska vara bra. Man ska undvika kaustiksoda som är utblandad. Kaustiksoda är giftigt och väldigt frätande. Ämnet finns inte kvar i den färdiga tvålen, men det är viktigt att man handskar vattenlösningen och tvålmassan med stor försiktighet.

Viktigt!

  • Täckande kläder, skyddsglasögon och gummihanskar är ett måste.
  • Kaustiksodan ska hällas i vatten och ALDRIG tvärt om.
  • Kaustiksoda ska förvaras i sin egen burk och så barn eller djur inte får tag i den.
  • Dosera rätt.

Det är extremt viktigt att man tar rätt mängd kaustiksoda när man gör tvål. Varje olja har ett förtvålningstal som bestämmer hur mycket kaustiksoda som ska tas. Man kan därför inte byta ut en olja mot en annan, utan att ändra mängden kaustiksoda. För att inte riskera att någon gör det misstaget, kommer jag aldrig att skriva ut mängden kaustiksoda i ett recept, utan det får var och en kolla upp i en förtvålningstabell, t ex på Shenet.

IMG_0433

Räkneexempel

Olivolja har förtvålningstal 0,134, vilket betyder att man behöver 0,134 g kaustiksoda per gram olja. Till 1 kg olja behövs alltså 0,134*1000g=134g kaustiksoda. Blandar man olika oljor räknar man alltså ut mängden kaustiksoda för varje olja och adderar det.

Visst låter det spännande? Snart är det dags att visa själva tvåltillverkningen, men innan dess kommer jag att skriva om överfettning, d.v.s. hur man går tillväga för att tvålen ska bli extra hudvänlig. Jag sa ju att det är en hel vetenskap..

Finfina tvålar går annars att få tag i hos Malin i Ratan.

3 reaktioner på ”Viktigt att veta innan man gör tvål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s