Överfettning

För att tvålen ska bli mildare och mer hudvänlig brukar man överfetta den. Det innebär att man lämnar kvar en viss mängd fett i slutprodukten. Det kan gå till på lite olika sätt. Antingen minskar man på mängden kaustiksoda och tar 5-9 % mindre (sodarabatt) eller så tillsätter man ca 5-9 % extra olja i slutet av omrörningen. Om man tillsätter extra olja tar man ofta lite finare sorter, t ex ricinolja, avocadolja eller sheasmör. Om de tillsätts i slutet, hävdar en del att de fina egenskaperna från oljan lättare bevaras i tvålen. Andra menar att det inte har någon betydelse, eftersom förtvålningsprocessen pågår betydligt längre än vid själva omrörningen. Ett tredje alternativ är att riva den färdiga tvålen och smälta om den på nytt för att sedan överfetta den med finare oljor. Kanske kan det vara det bästa sättet att bevara de nyttiga fettsyrorna, men också det krångligaste. Jag kommer därför att överfetta i slutet av omrörningen.

IMG_0418

Hur mycket ska man överfetta?

Tjaa, det beror på vad man ska ha tvålen till och eventuellt vilken hudtyp man har. Det gäller att hitta en balans mellan rengöring och återfuktning. Till kroppen eller håret är kanske 5% lämpligt, men har man torr hud eller torrt hår något mer. Barntvålar och tvålar för ansiktsrengöring har ofta upp till 9% överfettning. Tar man för mycket riskerar tvålen att härskna.

En bra blogg om tvåltillverkning är Casa di Patty. Den är inte uppdaterad sedan några år tillbaka, men innehåller bra information om grunderna i tvåltillverkning. Shenet är också toppen om man är ute efter recept eller information om olika ingredienser. Nu är i alla fall jag redo att prova på riktigt. Häng med vetja!

2 reaktioner på ”Överfettning

 1. Hej, tänkte försöka mig på att göra egen tvål. Har en fundering, du skriver i ett inlägg vad gäller överfettning ”Antingen minskar man på mängden kaustiksoda och tar 5-9 % mindre (sodarabatt) eller så tillsätter man ca 5-9 % extra olja i slutet av omrörningen.” Jag har läst om hur man minskar mängden kaustiksoda för att överfetta men kan inte hitta hur man ska räkna ut % mängden olja om man ska tillsätta extra finare oljor i slutet för att överfetta. Undrar om du kan hjälpa mig med det?

  Tack på förhand!

  Mvh
  Saga

  1. Hej!

   Kul att du tänker göra tvål. Jag brukar göra tvål på 1000 g olja. Om jag då vill överfetta med 5 % tillsätter jag 50 g extra olja på 1000 g olja (0,05*1000=50). Hör av dig om det blev oklart.

   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s