Carolins honungs- och sheatvål

Äntligen dags att göra kallrörd tvål! Jag var lite nervös att jag som är lite av en klantmaja, skulle få frätskador. Några små missöden blev det, kastrullen fungerade inte på induktionshällen och jag hade inte riktigt koll på hur termometern fungerade, men i det stora hela gick det bra. Kennet såg fotboll samtidigt som han agerade fotograf, så alla moment kom inte med på bild.

OBS! Läs mer om säkerhet, utrustning och ingredienser i kategorin tvåltillverkning innan ni provar. Jag gjorde en halv sats för att inte behöva misslyckas med en hel och tog de ingredienser som jag redan hade hemma.

Grundrecept

 • 150 g kokosfett
 • 250 g olivolja
 • 100 g solrosolja
 • kaustiksoda
 • vatten

Överfettning/tillsatser

 • 25 g shesmör
 • 1 rejäl tsk honung
 • ca 10 droppar ingefäraolja

IMG_0440

Jag började med att mäta upp vatten och kaustiksoda var för sig. Jag hällde sedan kaustiksoda i vattnet och rörde så det löste sig. Medan det kallnade (den kemiska reaktionen gör lösningen varm) mätte jag upp oljorna och värmde det i en kastrull på spisen (då gjorde nog Zlatan mål).

IMG_0457

När både oljorna och lutlösningen var 45-50 grader, hällde jag försiktigt lutlösningen i oljan. Sedan mixade jag den till en tjock smet, vilket tog 5-10 min, men det beror nog på vilken oljeblandning man har. När konsistensen kändes bra mixade jag ner honung och sheasmör. Sheasmöret som har en fast form i rumstemperatur hade jag smällt i vattenbad.

IMG_0466

Jag hällde upp smeten i en limpform med plastfolie i och la en filt över. Sedan läste jag att tvål med honung blir väldigt varm och riskerar att brännas om man täcker den för mycket, så efter några timmar tog jag bort filten. Oklart vilket effekt det gav.

IMG_0479

Efter drygt ett dygn skar jag upp tvålen i bitar. Det är fortfarande viktigt att man har gummihandskar på sig. Jag la dem i en glasslåda, med en handduk över, mörkt och så att inga barn når dit. Nu ska de mogna i en dryg månad. Jag tycker de ser fina ut och doftar gott av ingefära. Dock får vi se om lukten är kvar när tvålen är färdig, eftersom jag var ganska sparsam med den eteriska oljan. Nu får vi vänta!

12 reaktioner på ”Carolins honungs- och sheatvål

 1. Du har inga mängder angivet för kaustiksodan. Varför då? Det är ju väldigt viktigt att få rätt mängd av den.

  1. Det är just av den anledningen att det är så viktigt att det blir rätt! 🙂 Jag vill inte riskera att någon byter ut en olja mot en annan utan att räkna om mängden kaustiksoda. På shenet.se finns en förtvålningstabell som man kan använda sig av.

  1. Jag brukar överfetta med 5% extra olja, men det är förstås en smaksak. Gör man tvättvål behövs inget alls, medan man tar mer om man vill ha en mildare tvål. Läst mer här: https://anderssonscasa.com/2014/08/09/overfettning/

   Om du vill prova just det här receptet rekommenderar jag att du tar mer eterisk olja och ev rör ut det i lite mjöl för att kapsla in doften (lärt mig med tiden). 🙂 Lycka till!

 2. Hej. Jag är sugen att göra tvål och du har en så fin sida att följa. Har räknat ut mått via shenet som du rekommenderar men blir osäker på överfettning. Kan man ta typ 25 gsheasmör och 25g ricciniolja? Spelar det någon roll på kaustiksodan?

  Jag har sammanlagt 1000g olja (olivolja, solrosolja och kokosfett)
  Mvh Linda

  1. Kul att du hittat hit! 🙂

   Det blir nog jättebra! 50 g överfettning är lagom på 1000 g. Eftersom både sheasmör och riccinolja är lite finare oljor skulle jag tillsätta dem i slutet när blandningen tjocknat, för att inte nyttigheterna ska ”förstöras”. Har ingen egen erfarenhet att det behöver vara så men det är något jag läst. Sheasmör kan ev behöva smältas lite. Överfettar man med t ex olivolja eller annan billigare olja kan man öka mängden redan från början.

   Lycka till!

  2. Om du ska tillsätta eterisk olja rekommenderar jag att du tar betydligt mer än receptet ovan (ca 10 ml) och rör ut det i lite mjöl. Då håller den lukten bättre. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s