Lavendel

Lavendel är en växt med många bra egenskaper, bl.a. sägs den vara inflammations- och svamphämmande och den ska en lugnande effekt på allergiska utslag. Eterisk olja av lavendel är min absoluta favorit när det gäller doftsättare i hemmagjord hudvård.

Det finns så mycket pyssel man kan göra av lavendel; te, skorpor, badsalt, skrubb eller olja. Men köper man en färdig kruka på ICA, som jag gjorde är den förmodligen inte ekologiskt odlad och bör därför inte ätas. Dock duger den fint till doftpåsar. Jag planterade ut krukan i rabatten och håller tummarna att den sprider sig och överlever till nästa år.

Torkad lavendel i tygpåsar fräschar upp i garderoben och är enkla att göra. När blommorna precis har börjat komma är det dags att skörda. Sedan knyter man små buketter och hänger dem mörkt, men ventilerat, t ex i en garderob på glänt. Jag hittade inget snöre, så tog ett långt grässtrå istället.

Efter några veckor hade lavendeln torkat.

IMG_0472Jag tog ett bomullstyg och klipp ut en rektangel, ca 20*15 cm. Sedan zickzackade jag kanterna. Jag vek in det som skulle bli överkanten på påsen och sydde en rak söm ca 1 cm in. Tillsist vek tyget dubbelt och sydde en söm på båda sidor, så det blev en liten påse. Lätt som en plätt!

IMG_0474Jag fyllde påsen med både torkade blommor och blad och knöt åt med ett eller snöre. Egentligen är det blommorna man vill åt, men eftersom man måste plocka så fasligt mycket, tog jag bladen också. Nu återstår att se hur länge det luktar fräscht i linneskåpet.

IMG_0495

En reaktion på ”Lavendel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s