För invärtes och utvärtes bruk

När man förlänger sommaren vid Medelhavet är det ingen idé att dra med sig för mycket packning, åtminstone ingen tung necessär. Hallonfröolja har fått följa med som solskydd och fukt för ansiktet, den täpper inte igen huden och ger finnar som vanlig solskyddskräm kan göra. Resten som behövs finns redan i köket eller trädgården.

IMG_1124

Olivolja
Vi droppar olivolja på bröd och sallad och sedan en skvätt på smalbenen. Oljan som är en viktig ingrediens i medelhavskost, innehåller enkelomättat fett, antioxidanter och antibakteriella ämnen som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och flera typer av cancer. Det är en bra ingrediens i hudvårdsprodukter, men fungerar också fint i sin enkelhet. Den återfuktar, mjukar upp och rengör. Tas bäst upp av huden om den är fuktig, smörjs därför med fördel in i eller efter dusch.

Ägg
Vi äter ägg i mängder, men sparar ett uppvispat från omeletten till hårtvätten. Ägg innehåller allt man behöver förutom C-vitamin och kolhydrater. De är fulla av vitaminer och nyttigt kolesterol. Ekologiska ägg är ännu lite nyttigare, med mer omega 3 än de konventionella. För hårtvätt, ta bort strängen, vispa upp ett eller två ägg, fördela i torrt hår och låt verka i 15 min, gärna under en plastpåse. Skölj med kallt vatten annars blir det omelett i håret. Håret blir rent och fint. Kan varieras genom att enbart ta gulan eller vitan eller med en klick honung i. Man får prova sig fram.

IMG_1105

Honung
Honung är sött som socker, men innehåller nyttiga ämnen som är bakteriedödande. När honungen hettas upp försvinner dessa, därför är det nyttigare med en klick i smoothien, än i teet. Det går att tvätta håret med bara honung och vatten, men det är en något mildare tvättmetod, vilket nog gör det lämpligt för torrt hår. För egen del tycker jag håret blir lite vaxigt och inte hundra rent, men det fungerar i brist på annat. Blanda ut 1 msk honung med lite vatten, fördela i torrt hår och skölj ur.

Aloe vera
I trädgården växer aloe vera som smörjer magen och hjälper huden att återhämta sig efter en dag i solen. Men mer om hur vi använder den en annan dag.

En reaktion på ”För invärtes och utvärtes bruk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s