DIY aloe vera gel

IMG_0834

På Mallorca växer det aloe vera i var och varannat dike eller strandkant. I stjälken finns en luktfri gel som kan användas till mycket. En klassiker är aloe vera som after sun. Hårtopparna får en dutt extra fukt och skrapsår på snubbliga barnben lite för att de ska läka bättre. Vi smetar gelén lite överallt. Eftersom den sägs kunna mjuka upp och reparera skadad hud, borde den både kunna ersätta rynkkrämer och fotsalvor för skrovliga hälar. Det är för tidigt att dra några egna slutsatser om det, dock skadar det ju inte att prova. Bluff och båg eller mirakelväxt? Jag tar gärna emot synpunkter.

IMG_0831

Juice med aloe vera sägs vara bra för magen och tarmsystemet. Den innehåller massor av vitaminer, mineraler och aminosyror som ska verka antiinflammatoriskt och motverkar bakterier och virus.

IMG_0837

Köper man färdig gel ska man kolla ingredienslistan så den inte innehåller en massa annat skumt också. Vill man vara på den säkra sidan styr man upp det själv.

Gör så här

Skär av en fin stjälk i underkant av plantan. Låt eventuell saft droppa ner i en skål. Skär stjälken längstgående så det blir två filéer. Skrapa av gelén med en sked. Mixa. Förvara gelén i en tät mörk burk i kylskåpet.

IMG_0838

Gör man en större laddning bör man tillsätta något som förlänger hållbarheten. På engelska bloggar står det att man kan mortla ner en c-vitamintablett och tillsätta lite E-vitamin, men det är jag lite tveksam till. C-vitamintabletter lär ju innehålla en massa annat som man inte vill ha och E-vitamin är inte vattenlösligt, utan fettlösligt och passar bättre till att förlänga hållbarheten i oljor. Det råder delade meningar om aloe vera kan frysas. Jag hade tänkt ta med en stor burk hem och frysa in som iskuber, för att kunna ta ut en mindre laddning att ha i kylskåpet, men minnet är kort och nu är vi hemma i Sverige igen. Antar att jag helt enkel får köpa en liten planta i blomsterhandeln och hoppas på att den ska växa och trivas.

IMG_0851

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s