Stopp i rören

Att få bukt med stopp i handfatet är så där lagom kul att syssla med sent en lördagskväll. Det är nog min fina tvål som är boven. I diskhon beror det ofta på matrester, i duschen och handfatet brukar det vara tvålrester och hår som klumpar ihop sig. Räcker det inte med att öppna och rengöra vattenlåset eller brunnen med milt diskmedel och vatten, kan man prova en vaskrensare med sugpropp i gummi. Som tur var räckte det med en vanlig rengöring den här gången. Behöver man komma åt längre ner i avloppet kan man prova en ett rensband. Det är en stålvajer med en liten krok längst fram, som man hivar ner i avloppet och drar fram och tillbaka tills stoppet lösts upp.

IMG_1278

No poo propplösare

Man bör undvika att använda frätande kemikalier som både är illa för miljön och avloppsrören. Man kan prova att göra en egen propplösare med bikarbonat och ättika. Häll några matskedar bikarbonat i avloppet och häll ca en dl ättika över. Låt det stå och bubbla i minst 30 minuter. Skölj med kokhett vatten efteråt.

När det inte räcker

Lyckas man inte bli av med stoppet får man ringa en rörmokare. Vid större stopp kan det behövas en spolbil. Rörassistansen finns tillgängliga dygnet runt om du bor i Stockholmsområdet.

Förebygg

För att förebygga stopp i avloppet kan man ta för vana att spola med hett vatten emellanåt  och använda sig av en sk. hårfälla som fångar upp håret innan det åker ner i röret. Torka upp överblivet matfett från stekpannan med lite papper och släng i komposten, vid större mängder kan man hälla det i en flaska som man slänger i hushållssoporna eller lämnar in på återvinningscentralen. Tänk också på att toaletten endast är till för bajs och toalettpapper, ingenting annat.

Inlägget är skrivet tillsammans med Rörassistansen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s