Multifunktionellt

I nybyggda hus prioriteras ofta förvaring. Garderoberna ska vara rymliga och kökslådorna breda. Inredningsprogram på TV handlar inte sällan om att få ordning på prylarna. Men även om man har en massa snygga lådor, kommer man inte undan oredan. Sortera och organisera, slänga och spara. I söndags fick jag ryck och då måste man passa på, medan man är på humör.

Det är skönt med ordning och reda, men det löser inte kärnan till problemet, nämligen att man har alldeles för mycket prylar. För ju mer utrymme man har, desto mer fyller man upp det med. Det vore dumt att slänga prylarna, men kanske handlar det om nya tankemönster kring konsumtion.

  • Behöver jag VERKLIGEN den? Kanske har man fått för sig att man behöver prylen bara för att alla andra har en sådan eller helt enkelt för att ingen har en.
  • Hur länge håller den? Billigt behöver inte betyda ekonomiskt i längden.
  • Kommer jag tycka om den om 1 år, 5 år, 10 år eller kanske t.o.m. om 30 år? Det beror förstås på vad det handlar om, men det skadar inte att tänka långsiktigt, så inte en trend gör att prylen hamnar i soporna så fort nästa fluga tar vid.
  • Vad är ett fynd? Det behöver inte vara ett fynd bara för att man hittade prylen billigt på rea eller loppis. Det är ett fynd om man verkligen behöver den.

Jag ogillar att slänga funktionsdugliga prylar, men har lika svårt för att bära upp det på vinden när jag inte har användning för det längre. Men så länge det inte blir knökfullt föredrar jag alternativ nummer två. När en pryl inte längre fyller sin tilltänkta funktion, kan den användas till något annat. Därför blir jag så glad när jag hittar något gammalt som får en ny funktion. Helt gratis och snällt mot miljön. Och mer plats i lådorna och mindre att sortera och organisera.

IMG_4278

Gamla sybord är perfekta när man vill ha ett nättare nattygsbord till väckarklockan.

IMG_4280

Farmor och farfar hade finporslin i skåpet, vi har tröjor.

klänning

Onödigt att köpa en fin klänning som bara används en gång? Nejdå, kläder hänger man på väggen..

IMG_9500

Likaså fina gamla barnskor och leksaker.

IMG_1428

En gammal docksäng gör att även små människor har koll på sina böcker.

IMG_5707Rottingväskan som jag fått av min spanska svägerska slår ändå rekord i funktionalitet. Handdukar och picknickfika sommartid, ved eller leksaker eller vad som helst resten av året.

En reaktion på ”Multifunktionellt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s