DIY ekologiskt skovax

Efter att ha läst på skokrämstuben att den innehåller bivax och vegetabilisk olja, blev jag sugen på att prova att göra egen. Sökte på webben och hittade det här receptet som jag har modifierat lite. Jag ersatta mandeloljan med rapsolja  och minskade på mängden ricinolja eftersom det helt enkelt var det jag hade hemma.

Ekologiskt skovax

  • 15 g bivax (ger en skyddande yta)
  • 15 g kokosolja (återfuktar)
  • 20 g ricinolja (ger lyster)
  • 40 g rapsolja eller mandelolja (mjukar upp)

Häll bivax och kokosolja i en bunke. Låt smälta ovanför ett vattenbad och rör tills allt löst sig. Häll sedan sakta under omrörning över rapsolja och ricinolja. Häll över i en burk och låt vaxet stelna.

IMG_1537Vaxet fungerar också fint som lipbalm! Förhållandet mellan fast, halvfast och flytande ingrediens var 1/2-1/2-2, men vill man ha ett fastare vax tar man mer bivax och vill man ha ett mjukare vax tar man mer olja. Vill man tillsätta svärta kanske man kan röra i kolpulver, som man annars brukar färgsätta kosmetika med. Det är inget jag har exprimenterat med själv, så berätta gärna om du provat!

IMG_1553

Den vänstra skon är putsad med mitt hemmagjorda skovax. Det blev inte riktigt lika blankt som bilden visar. Vill man ha det mer shiny kan man öka på med ricinoljan. Jag är kanonnöjd!

3 reaktioner på ”DIY ekologiskt skovax

  1. Bra recept!
    Har själv fuskat med bara olivolja och bivax tidigare och det fungerade bra det med tyckte jag, men jag ska prova på din variant senare när jag har ingredienserna.
    Läderfett brukar vara löjligt dyrt med tanke på ingredienserna och för mig brukar det gå åt en hel del till kängor osv på en säsong.

  2. Berätta gärna om du provar mitt recept, om du märker av någon skillnad jämfört med bivax/olivolja. Gissar att det kan bli lite blankare yta med ricinoljan, men känns som huvudsaken att det skyddar och fräschar upp lädret. Jag fuskade också lite, ska ju enligt originalreceptet vara lika mycket ricinolja som mandelolja. Men alltid bättre om det fungerar med färre och billigare ingredienser! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s