Hens rum

IMG_1655

Småskruttar klarar sig i regel med en leklåda i köket. I ärlighetens namn behövs inte så mycket mer än lite fantasi. Hos oss är soffan den mest använda leksaken. Den kan förvandlas till allt från ett piratskepp till rutschbana. Diskhon har också blivit omåttligt populär hos minstingen som kan diska i över en timme, när annat upptar koncentrationen i sekunder. Men det är ju så kul att piffa att man inte kan låta bli att styra upp ett barnrum. Bäst av allt är det när man redan har allt hemma. Det bruna skåpet från IKEA har hängt med i tre boenden, men med olika användningsområden och hopsättningar, senast som skrivbord, numera som leksaksförvaring.

IMG_1657

Malmbyrån fick ett nytt utseende med färgglada läderhandtag, se hur jag gjorde här.

IMG_1647

Många ungar har sovit i den gula växasängen, svår att ramla ur, men lätt att kliva ur. Vi hade en gammal tavla över med ett inte så barnvänligt motiv, så istället ramade vi in barnteckningar och passe partout i olika färger. Waldorfdockan har en alldeles egen historia, vilket gör den extra betydelsefull.

IMG_1659

Vi försöker att undvika plastleksaker, i synnerlighet äldre än 2007, eftersom det var då kemikalielagarna skärptes, men det finns några undantag. Keyboarden från Yamaha fick jag i julklapp för sisådär 25 år sedan. Elektronikprylar blir snabbt omoderna, men den här håller fortfarande måttet för små kompositörer.

Eftersom båda ungarna gillar lego och duplo intalar jag mig att det är ok plast. Enligt lite research är det åtminstone mindre skadligt än annan plast, läs mer om det i de gamla inläggen Är lego och duplo giftigt? och Kan man lita på gammalt lego. Jag gillar inställningen som LEGO hade till lek och skapande redan på 70-talet. En gammal instruktionstext till föräldrar cirkulerar på sociala medier:

The urge to create is equally strong in all children. Boys and girl. It´s imagination that counts. Not skill. You build whatever comes into your head, the way you want it. A bed or a truck. A dolls house or a spaceship. A lot of boys like dolls houses. They´re more human than spaceships. A lot of girls prefer spaceships. They´re more exciting than dolls houses. The most important thing is to put the right material in their hands and let them create whatever appeals to them. 

img_7474

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s