Ett år med nopoo

Nu har det gått ungefär ett år sedan vi gjorde oss av med alla tveksamheter i badrumsskåpet och gick all-in på nopoo. Dags att göra en liten utvärdering, vad har fungerat och vad var för krångligt i längden? Klicka på länkarna för mer detaljer och recept.

img_8599

Hårtvätt

Att tvätta håret med ägg var för bökigt för min del, först skulle det verka, sedan gällde det att skölja med kallt vatten för att undvika omelettfrilla. Men vi har inte återgått till konventionellt schampo, utan nu varvar jag mellan bikarbonat och äppelcidervinägerskölj, rasullera och min hemmagjorda tvål och Kennet kör på tvålen. Alla sätt fungerar lika bra och det känns inte alls krångligt, eftersom jag dragit ner på hårtvättarna. Barnen tvättar håret med bara vanligt vatten.

img_9230

Hårstyling

Jag använder oftast inga stylingprodukter, kanske för att jag är mindre brydd eller så behövs det inte lika mycket. Ibland plattar jag håret och då använder jag en spray från Maria Nila som ska vara godkänd när man kör på nopoo. Man kan ju göra egna saltvattens- eller sockersprayer,  men eftersom jag sprayar så sällan blir det ju gammalt snabbt om man inte konserverar det.

Hårkur

Äppelcidervinägern gör håret mindre frissigt, men nu när jag fått ganska långt hår, saknar jag ett bra balsam. Jag provade att göra en hårkur med kokosolja som fick ligga och gotta sig i håret en halvtimme, men när jag skulle skölja ur det var det stört omöjligt. Efter tre tvättar med bikarbonat fick jag helt enkelt ta diskmedel för att håret inte skulle se väldigt fett ut, visserligen ekologiskt, men knappast bra för håret. Jag måste kolla upp vad det finns för fler alternativ, bli bättre på ”100 borsttag/kväll”  eller helt enkelt klippa page.

Kroppstvätt

Min hemmagjorda tvål fungerar fint till kroppen, ansiktet, håret och istället för rakskum. Eftersom den är överfettad och innehåller glycerin torkar den inte ut huden på samma sätt som billig köpetvål.

img_0479

Deodorant

Tidigare gjorde jag deodorant på kokosolja, bikarbonat, potatismjöl och eterisk olja. Den fungerar så mycket bättre än de ekologiska alternativen i butikshyllan. Men med tiden har jag slutat med deo helt. Antingen vänjer kroppen av sig eller så är det min näsa som gör det. Känner jag mig extra svettig duttar jag helt enkelt bara på lite bikarbonat i armhålan.

Tandkräm

Jag provade att göra en hemmagjord variant av tandkräm med bikarbonat, kokosolja och åkermynta som smakade helt ok, men eftersom jag är lite kluven till det här med fluor återgick jag till köpt tandkräm. Actas tandkräm är miljömärkt och har helt ok ingredienser. Barnen använder Folktandkräm för barn. Jag provade Oil Pulling ett par gånger, men i ärlighetens namn är det ganska äckligt och bökigt att gurgla kokosolja i 15 minuter.

img_9867

Krämer

Ibland gör jag krämer på sheasmör eller kokosolja, bivax, vanliga köksoljor som solrosolja eller rapsolja och eteriska oljor för lite god lukt. Blandningarna beror lite på vad jag har hemma, här är några exempel:

Jag har lärt mig att det inte är så noga vad man tar eller hur mycket, det blir bra ändå. Vissa perioder har jag smörjt mig med enbart olivolja eller kokosolja och det fungerar fint det också. Men i ärlighetens namn behöver jag inte smörja mig lika ofta. Kanske beror det på att jag dragit ner på duscharna, att jag tvättar mig med hemmagjord tvål eller helt enkelt för att jag har slutat bry mig om smalbenen är lite torra på vintern.

img_86201

Oljor

Ungefär en gång i veckan gör jag Oil Cleansing Method med en blandning av olivolja och ricinolja. Huden i ansiktet känns extra ren och återfuktad efteråt.

Ansiktet smörjer jag morgon och kväll med en oljeblandning av morot, makadamia och nyponfrö. Huden mår för det mesta bra av det, det är bara när det är riktigt kallt ute och huden blir extra torr som det känns lite futtigt. När blandningen är slut funderar jag på att prova avocadoolja, för att den ska vara bra för torr hy eller arganolja som ska vara bra för de flesta hudtyper. Det känns enklare att inte behöva blanda flera oljor.

Till babyvård använder vi vanligt vatten och olivolja som rengör och återfuktar bra. Jag är lite sugen på att göra en egen zinksalva till röda rumpor. Håll till godo!

Smink

Jag använder mineralmake-up och ekologisk mascara, men har planer på att göra egen mineralmake-up, mascara och läppglans på naturliga ingredienser. Det blir 2015 års utmaning.

Sammanfattningsvis

Till en början kändes allt väldigt flummigt, idag hur naturligt som helst. Toppen för miljön, kroppen och plånboken!

2 reaktioner på ”Ett år med nopoo

 1. Hej,

  Tack för att du delar med dig! Jag har också infört nopoo här hemma. Vi börjar i liten skala och utökar allteftersom 🙂

  Jag tvättat håret med tvål och efter duschen sprayar jag håret med en blandning av lite äppelcidervinäger och vatten. Vid behov mellan hårtvättarna använder jag potatismjöl som torrschampo, det fungerar bra.

  Olika oljor används istället för krämer och mineralsmink har jag använt i flera år. Nu ska jag börja se över tvättmedlet, vad använder ni? Jag är sugen på att prova såpa 🙂

  1. Hej!

   Vi använder Ocean parfymfritt tvättmedel som finns i storpack på Granngården. Ocean är drygt, zeolitfritt, svensktillverkat och miljömärkt, men jag har som du funderat på att gå ett steg längre och prova ren såpa eller något hemtillverkat alternativ. Har samma tankar kring diskmedlet. Idag använder vi Sonett, som visserligen är ekologiskt men tillverkat i Tyskland. Kanske finns det något bättre alternativ. Hojta gärna om du testar att tvätta med såpa! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s