Såpa och såpa

Jag har haft planer på att göra egen såpa, men efter att ha läst på om hur man gör verkar det vara krängligare än jag trodde. Liksom vid tvåltillverkning blandar man lut och oljor enligt en förtvålningstabell, men istället för att använda natriumhydroxid när man framställer luten, ska man använda kaliumhydroxid, vilket är svårt att få tag i som privatperson.

Att använda sig av vanlig såpa som Grummes variant när man städar, är betydligt bättre för miljön än andra rengöringsmedel, men den såpan innehåller mycket vatten och ett par andra lite onödiga ingredienser, t ex parfym.

Vi har använt Sonetts såpa en tid, vilket är ett något bättre alternativ. Den är ekologisk och doftsatt med eteriska oljor, men den innehåller fortfararande en hel del vatten och den tillverkas i Tyskland, vilket innebär onödigt långa transportsträckor.

I södra delarna av landet tillverkas det såpa på gammeldagsvis på raps-, tall- och linolja. Tidigare har de varit lite svåra att få tag i när man bor i Norrland, eftersom man måste beställa så stora kvantiteter, men nu finns de i små presentbutiker och frisersalonger i Umeå.

IMG_2098

Sedan en tid tillbaka går det även att få tag i nörrländsk såpa, bl.a på Västerbottens Museum. I Siksjönäs görs Västerbottenssåpa på återvunnet fett från det egna restaurangköket. Den innehåller inga konserveringsmedel eller doftämnen och är tjock som smör, vilket innebär att man slipper transportera vatten. En liten burk räcker lika långt som en stor flaska flytande såpa. Såpan innehåller inte ekologiska oljor, men eftersom den görs av återbrukad matolja, som annars skulle hamna i soporna är det gott nog för mig. Och vet ni vad, jag har precis upptäckt att den går att använda som maskintvättmedel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s