DIY läppglans

Så var det dags att göra eget smink och först ut läppglans. På Naturkosmetikkompaniet kan man beställa ett komplett startpaket från Crearome med ingredienser till 12 hylsor i två nyanser och smaker.

IMG_6115

Recept

  • 50 ml ricinolja
  • 2,5 g vitt bivaxgranulat
  • 1 g pärlemor vitt pärlemorpigment (eller rött bordeauxpigment)
  • 25 droppar ekologiskt jordgubbsarom (eller karamellarom)

Värm ricinolja och bivax i bägaren över vattenbad tills bivaxet smält och blivit mer flytande. Tag bägaren ur vattenbadet och låt svalna något. Rör i vitt färgpigment och karamellarom. Fyll på sex hylsor. Upprepa hela tillverkningsprocessen ytterligare en gång, då med färgen bordeauxrött och jordgubbsarom. (recept från Crearome).

Ingredienserna

Läppglanset består till största del av ricinolja som utvinns ur ricinfrön och som helt enkelt  lägger sig som en glansig hinna på läpparna. Det vita bivaxet är blekt med väteperoxid och gör läppglanset mer trögflytande samt är en förutsättning för att man ska kunna tillsätta naturliga aromer. Vanligt bivax är nog för gult, åtminstone om man gör ett ljust läppglans. Pärlemorpigmenten ger både färg och skimmer och består av mica, ett sorts kattguld som har blandats med titandioxid, järnoxid eller någon annan färg. Bordeauxrött består av mica och järnoxid och pärlemorvitt består av mica och titandioxid. Ekologiska aromer framställs av ekologiska råvaror och tillsätts helt enkelt för smakens skull, men kan uteslutas om så önskas.

Tips!

Enligt receptet i startpaketet blir det 6 hylsor vitt och 6 hylsor rött läppglans, men jag tillsatte pyttelite rött pigment i det vita för att få en ljusrosa nyans.

Jag ville inte slösa på smeten så jag körde andra omgången med rött läppglans i samma bägare som jag använt tidigare. Om man inte vill att det andra läppglanset ska smaka karamell/jordgubb, bör man dock diska redskapen emellan användning.

Tänk på att inte fylla hylsorna hela vägen upp!

Om blandningen blir för trögflytande för att hälla upp, kan man ställa bägaren i vattenbadet som man använde tidigare och röra om.

IMG_6139

Att göra egen läppglans är enkelt och enormt prisvärt, ca 16 kr/st. Några få ingredienser är allt som behövs. Min favorit blev den röda, vilken blir din?

3 reaktioner på ”DIY läppglans

  1. hej, vi är ett UF-företag som håller på skapa läppglans till nästa årets uf mässa och vi undrar var du har fått tag i dom snygga förpackningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s