LED-mysteriet

Vi bytte ut våra plafonder i badrummen för att få ett starkare och mer riktat ljus. Eftersom det fungerade att dimra med en LED-lampa klotmodell i den förra armaturen, tog jag för givet att det skulle göra det med LED-stiftlampor också. Men icket. Dimmerfunktionen fungerade visserligen, men det gick aldrig att stänga av lampan. Efter en kväll på webben lärde vi oss att det inte är helt okomplicerat att dimra LED.

IMG_2504

Bara vissa märken av LED-ljuskällor är kompatibla med dimmern, företrädesvis de svindyra. Dimmertillverkarna har tabeller för det. 250 kr ggr 6 (till två armaturer) känns onödigt dyrt, även om de ska hålla i 20 år.

Dimmern är troligen belastad med för låg last. Med en halogenlampa och resten LED fungerar dimmern och den går att stänga av. Det känns lite tråkigt, när vi har en vision om att bara har LED-lampor, men allt har sitt pris. Vi får helt enkelt vänta på att ljuskällorna blir bättre (och billigare).

Ett tips till nybyggaren är att bestämma sig för typ av armatur och ljuskälla innan man köper dimmer och välja en dimmer som är kompatibel till så många ljuskällor som möjligt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s