Kan man göra egen solskyddskräm?

Nu räknar vi ner för semester, lata dagar med altanhäng, salta bad och ljumma kvällar. Snart så.

IMG_3787

Förra sommaren använde jag hallonfröolja som ett naturligt solskydd istället för krämer med lång och konstig ingredienslista. Kika här hur jag resonerade då. Det påstås att oljan motsvarar faktor 30-40, men jag är lite skeptisk till att skyddet är så högt. Konventionella solskyddskrämer innehåller antingen ett fysikaliskt eller ett kemiskt filter. Ett kemiskt filter lägger sig som ett skydd en bit ner i hudlagret. Barn har svårt för att bryta ner kemikalierna och de är skadliga för miljön. Titandioxid och zinkoxid är exempel på fysikaliska filter som lägger sig på huden och reflekterar bort solens skadliga strålar.

Zinkoxid är ett vitt pulver som är en kemisk förening av zink och syra och som finns naturligt i naturen. Det är i dagsläget förbjudet som solskyddade ingrediens i krämer på hudvårdsmarknaden, men tillåtet som ett färgämne i kosmetika och som täckande och lugnande effekt i barnsalva. Hur kan det vara så?

Eftersom det funnits solskyddskrämer med zinkoxid i nanoformat och man har misstänkt att det är cancerframkallande, har man förbjudet alla former av partikelstorlekar i solskyddskrämer på marknaden tills mer forskning är gjord. EUs veteskapliga kommitté för konsumentsäkerhet SCCS har haft i uppdrag att utreda zinkoxid i alla partikelstorlekar och konstaterar nu ett par år senare att zinkoxid i nanoform och icke-nanoform är säkert att använda i halt upp till 25% förutsatt att produkten inte riskerar att inhaleras. En regeländring är därför föreslagen, vilket beräknas träda i kraft tidigast hösten 2015.  EUs rapport om zinkoxid finns här.

Med detta som bakgrund känner mig trygg att använda zinkoxid i icke-nanoform, i hemmagjord barnsalva så väl som i solskyddskräm. Jag ringde läkemedelsupplysningen för att försäkra mig om att jag inte gör något olagligt. Eftersom jag bara tänker tillverka kräm för eget bruk behöver jag inte förhålla mig till Läkemedelsverkets regelverk. Men jag är fortsatt skeptisk till nanopartiklar, även om jag förstått att det bidrar till att krämen inte lägger sig som en heltäckande vit yta på huden.

IMG_3843

Gör man egen solskyddskräm undviker man en rad andra konstigheter. Bara kräma på då? Tjaa, eftersom zinkoxid har en uttorkande effekt och kroppen behöver D-vitamin tycker jag ändå att man bör vara restriktiv. Det är bättre att bära solhatt och skippa tokpressandet. Är man extra känslig för solen eller åker på solsemester kan det så klart vara bra med en solskyddskräm. Recept kommer inom kort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s