DIY solskyddskräm

Det räcker i princip att blanda zinkoxid med någon enstaka vegetabilisk olja för att göra egen solskyddskräm, men eftersom jag hade hallonfröolja och morotsolja hemma som båda sägs vara UV-skyddande använde jag även dem. Jag utgick från det här receptet från Wellness Mama, men gjorde några få ändringar. Jag tog rapsolja istället för olivolja och något mer sheasmör och något mindre kokosolja, för att jag tycker att sheasmör ger en krämigare konsistens i värmen än kokosolja som har en lägre smältpunkt.

Recept

  • 1,2 dl rapsolja
  • 1,2 dl bivax
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk sheasmör
  • ev. 1 tsk hallonfröolja
  • ev. 1 tsk morotsolja
  • 2 msk zinkoxid
  • ev. några droppar eterisk olja

Smält alla ingredienser ovan vattenbad. Låt svalna något och tillsätt zinkoxid (var försiktigt så att att du inte andas in pulvret) och ev. eterisk olja. Rör en stund och häll sedan över i en burk. Lätt som en plätt!

IMG_2781 (1)

Så fungerade solskyddskrämen

Jag tog med mig krämen på en tiodagars tur till Mallorca. Krämen höll fin konsistens trots värmen och var lätt att smörja in, men man får räkna med att zinkoxiden som ger ett fysikaliskt filter lägger sig som en tunn hinna på huden. Receptet motsvarar faktor 15, vilket var för lite för en hy som inte sett solen sedan i somras. Däremot blev den lagom efter ett par dagar i solen. Har man ingen färg sedan tidigare rekommenderar jag att man ökar mängden zinkoxid med något matsked. Läs mer om zinkoxid som solskydd i mitt förra inlägg ”Kan man göra egen solskyddskräm?”.

Tack vare bivaxet var krämen väldigt vattenavvisande, perfekt när man gillar att bada, men desto mer jobb med tvålen i duschen sedan för att bli av med krämen. Antar att det går bra att byta ut mängden bivax mot t ex sheasmör eller kokosolja om man inte ska bada. Men bivaxen gjorde också att krämen luktade riktigt gott och bidrog förmodligen till att den inte smälte bort i solen. Ska man tillsätta eterisk olja bör man läsa på lite om oljan, vissa sorter t ex citrusoljor kan nämligen ha motsatt effekt och istället skada huden vid solexponering.

Nu vill vi bara ha lite sol och värme på hemmaplan också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s