Garage grande finale

Min akademiker till andra hälft, har ännu en gång imponerat och visat sig vara ett snickarämne av rang. Under försommaren har han slitit som en hund, för att färdigställa garaget invändigt.

Här kommer en resumé:

IMG_6093Hösten 2013 påbörjades markarbetet. Fyra enorma plintar grävdes ner i marken. Vi fick hjälp av en snickare att lägga grundplattan och montera takstolar, regelverk, takstolar och carportstolpar. Vi beställde takstolar speciellt konstruerade för att maximera förvaringsmöjligheterna på vinden.

IMG_6531I november samma år spikade Kennet och hans pappa råspont som sedan täcktes med takpapp.

img_6842

Innan vintern kom på riktigt kändes det fint att få upp väggarna. Här får vi hjälp av svärfar att spika utomhusgips, även kallat gnu.

IMG_6947

I december hade ytterväggarna fått gips, läkt och liggande ytterpanel. För att få samma dimension på ytterpanelen som på huset, beställde vi brädorna från hustillverkaren. Lagom till Kalle tog garagebygget vinteruppehåll.

IMG_9190I april 2014 spikades innertak till carporten, hörnbrädor och foderbrädor till fönster, dörr och port.

IMG_9601I juni målade vi utvändigt med kulören 0502Y.

IMG_1193 (1)I september spikade Kennet takläkt, la betongpannor och monterade plåtdetaljer.

IMG_9416

Under hösten 2014 färdigställde vi även en innervägg, så att vi kunde hänga upp alla verktyg. Det var enormt tillfredsställande att få upp allt på väggen!
IMG_9290I juni i år gjorde Kennet klart garaget invändigt. Samtliga väggar isolerades i dubbla lager, plastades och gipsades. Det blev ett kallgarage med väggar nästan lika tjocka som i ett nybyggt bostadshus, helt enkelt för att vi har fått isolering av mina föräldrar, som de hade över sedan sitt husbygge.

IMG_0060Taket har plastats, det har dragits otaliga rör för eldragningar och tillsammans med svärfar har det reglats och monterats gipsskivor i taket. Vill vi i framtiden ha ett varmgarage, är det bara att gå upp på vinden och isolera. För att enkelt kunna lyfta upp stora saker på vinden lämnade vi en stor öppning i taket.

IMG_3746Vi hade över både vägg- och takfärg sedan husbygget som vi använde i garaget. En elektriker har dragit el till uttag och lampor. En rörelsesensor tänder taklamporna när man kör in bilen och fasadlamporna styrs av samma typ avskymningsrelä och timer som till huset. I garaget finns ett trefasuttag för att någon gång i framtiden kunna ladda en elbil.

IMG_3756Takskjutsporten från Hörmann monterades av en installatör. Fem meter bred och extra snabböppnad gör att man knappt behöver vara körkunnig för att parkera bilen. Men kommer vi verkligen att köra in bilen i garaget? Ja, för tusan nu är vi ju bara tvungna.

Tack svärfar för all hjälp vi fått, äntligen är det färdigt!

Nästan i alla fall. För att kunna köra in bilen måste uppfarten färdigställas. Imorgon ska Kennet lägga betongplattor under carporten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s