DIY tvål på ringblommor och citrongräs

IMG_4772

All tvål var slut och med barnen ur huset passade jag på att göra en ny laddning på de ingredienser vi hade hemma. Eftersom det är viktigt att man doserar rätt och inte får lut på sig kräver det lugn och ro och lite längre tid än när man gör hudkräm. Nu ska tvålen mogna i 1-2 månader. Återkommer om hur det blev.

Recept

 • 100 g solrosolja
 • 100 g solrosolja med ringblomsutdrag
 • 165 g olivolja
 • 335 g rapsolja
 • 300 g kokosfett
 • vatten
 • kaustiksoda
 • 50 g sheasmör (överfettning)
 • torkade ringblommor
 • ca 5 ml eterisk olja citrongräs

Läs mer om hur man tillverkar tvål, ingredienser, överfettning och förtvålningstal här.

IMG_4774

IMG_4778

7 reaktioner på ”DIY tvål på ringblommor och citrongräs

  1. Jag är jättenöjd! Fast i konsistensen (kan ju lätt bli kladdig) och löddrar bra. Ganska mild doft, men det gillar jag. Vill man ha mer golukt kan man förstås ösa på med mer eterisk olja. Har läst att man kan blanda ut eteriska oljan i lite mjöl, då bevaras lukten bättre. 😊

 1. Hej hej! Jag är jättesugen på att göra denna tvål. Men jag undrar hur mycket vatten och kaustiksoda det skall vara? Jag har försökt att räkna ut i tvåltabeller och så men jag förstår dem inte + att jag är superdålig på matte 😦 Jag gillar din blogg supermycket och har sett att det finns en massa smått och gott för mig att pröva! 🙂
  Mvh Evelina

  1. Kul att du gillar bloggen, alltid kul inspirera! =)

   Har inte skrivit hur mycket kaustiksoda det ska vara, eftersom det är superviktigt att det blir rätt mängd i förhållande till vilken typ av olja som ska förtvålas. Risken finns att någon tar en annan olja, men inte ändrar mängden kaustiksoda.

   Men så här har jag räknat i det här receptet:

   (0,136*200)+(0,134*165)+(0,124*335)+(0,184*300)=146 gram kaustiksoda

   2,08*146=303 g vatten (3 dl)

   För att tvålen ska bli mildare har jag överfettat med sheasmör. Man kan också göra en sodarabatt, vilket betyder att man minskar mängden kaustiksoda.

   Tvålen luktar ganska svagt så önskas mer lukt tar man mer eterisk olja, alternativt provar att lösa upp det i lite mjöl för att bevara den eteriska oljan i tvålen.

   Lycka till!

   1. Tusen tack! 🙂 Jag har inte gjort ringblomsoljan än. Kan man förresten göra egen ringblomsolja på vinterhalvåret? Det är ju inte så mycket sol. Undrar dessutom om det också går bra att göra oljan på heltorkade ringblommor?

    Förlåt för alla frågor!

    Trevlig helg!
    /Evelina

   2. Hej! Det är bara kul med frågor! Har tyvärr ingen aning om det funkar vintertid och med helt torkade blommor, men har du hemma så testa och berätta gärna hur det blev. Är det oranga blommor blir oljan också orange. Gör gärna på raps el olivolja, solrosolja härsknar snabbare. Jag använde oljautdrag på solros i tvålen eftersom den ändå förtvålas, så byter du olja till en som har ett annat förtvålningstal måste du räkna om mängden kaustiksoda. I salva rekommenderar jag rapsolja. Vet inte om ringblomma har samma ”hudvårdande” effekt i tvål som i salva. Du kan ju också göra tvålen som jag gjorde men skippa ringblomsutdraget och köra på vanlig solrosolja. Det gör nog varken från eller till på lukt och konsistens. Har du torkade ringblommor kan du ju blanda i dem i tvålen i slutet ändå (gör att tvålen får lite skrubeffekt och blir snyggare). Hoppas jag inte krånglar till det!

    Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s