Introduktion till hemmagjort mineralsmink

Äntligen har mitt mineralsmink tagit slut! Nu har jag börjat tillverka egen. Jag köpte för en tid sedan ett kom igång-paket från Naturkosmetikkompaniet med ingredienser och burkar till foundation, rouge, veil och ögonskugga. Mineralsmink görs av naturliga färgämnen från mineraler. Med hjälp av en tät borste och hudens eget fett blir pulvret till foundation.

Varför mineralsmink?

Bra mineralsmink innehåller varken silikoner, parfym, konserveringsmedel, syntetiska färger eller annat jox.  Enda tillsatserna är eventuellt lera och stärkelse. Nu tror jag att huden mår bäst av att bara få vara, lite vegetabilisk olja om den känns torr, men ibland vill man ju göra sig extra fin. Då är det bra med ett smink som har lång hållbarhet. Jag har haft mitt mineralsmink i fem år utan att det har blivit gammalt. Resultatet blir naturligt om man använder rätt teknik, huden får andas samtidigt som det ger ett naturligt solskydd. Gör man sminket själv blir det betydligt billigare, man vet man vad man blandar i och man kan få precis den nyans man önskar. Men bäst av allt är nog att man frigör sig från skönhetsindustrin. Ingen, förutom de som säljer ingredienserna förstås, ska tjäna pengar på min fåfänga.

IMG_4947

Ingredienserna

  • Titandioxid är en vit mineral som täcker och ökar pudrets vidhäftningsförmåga, reflekterar ljus och blockerar UV-strålar.
  • Zinkoxid är en vit mineral som verkar sammandragande, absorberar olja, reflekterar ljus och blockerar UV-strålar.
  • Porcelain power  är finmalt rismjöl som ger en matt yta.
  • Koalinlera är en vit lera som absorberar överskottsfett och ger en matt yta.
  • Magnesiumstarate ger en matt yta och är fuktighetsbevarande.
  • Pigment som svart, gult, ockra, rödbrunt, rött, ultramarinblått färgsätter sminket.
  • Pärlemorpigment som brons, guld, koppar, pärlemorvitt och sidenvitt består av mica ett sorts kattguld som ger en skimrande och glimrande färgsättning.

Ingredienserna blandas noggrant med en mortel. Inom kort ska jag berätta hur jag gjorde mitt eget foundation! Tills vidare kan ni ta en titt på hur jag blandade ihop hemmagjort läppglans, kika här!

En reaktion på ”Introduktion till hemmagjort mineralsmink

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s