BPA i köksmaskiner

Det är enkelt att göra sig av med stekspaden i plast inköpt för en tjuga när man vill avgifta hemmet, desto drygare när det kommer till mer påkostade prylar. Det vore svårt och lite onödigt att göra sig av med alla plastprylar, men hormonstörande BPA (bisfenol A) i kontakt med mat och dryck vill jag undvika. Plast märkt med nr 7 kan innehålla BPA, men eftersom det är en ”diversemärkning” är det inte helt säkert att det är så.

Kaffebryggare, matberedare och andra köksmaskiner med genomskinlig hård plast, kan innehålla BPA. Enda sättet att ta reda på hur det ligger till är att kontakta tillverkarna. På så sätt signalerar vi också om en ökad efterfrågan på giftfria produkter.

Här ser ni vad de svarade!

Bunken till mixern från Philips:

Det beror på när den tillverkades. HR1617/90 tillverkades mellan 2012-2014 och vi slutade använda BPA 2013. Philips började mad att alla AVENT-artiklar var BPA-fria från och med januari 2009 och sedan följde alla delar som kommer i kontakt med mat och dryck som har varit BPA-fria sedan produktion från 2013. 

Du har din produktionskod på produkten på motorenheten eller på sidan av produkten. Notera: Serienumret består av en 14 tecken lång kombination i stil med ”DA001XXX..”, ELLER av 4 siffror i YYWW (år, vecka) format. 

Hittar du alltså 11 eller 12 som tillverkningsår så kan vi inte garantera att delarna är BPA-fria men om du har 13 eller 14 som tillverkningsår så är delarna definitivt BPA-fria. 

Kommentar: Typiskt nog var bunken som man kan montera fast i mixerstavens motordel, tillverkad i slutet av 2012. Vi tänkte först att man klarar sig utan en sådan, men vi har insett att vissa saker är svåra att mixa med enbart en mixerstav. Men en nyare bunke (och andra tillbehör) finns att köpa här. Annars kan mixerstaven i princip ersätta vår 15 år gamla matberedare, också från Philips som mest tar en massa plats i kökslådan.

Tillbehören till assistenten från Ankarsrum:

Tack för din fråga. Inga av våra tillbehör förutom mixerkannan innehåller bisfenol A. Vi arbetar på en ny mixerkanna som kommer vara bisfenolfri. 

Kommentar: Vi har precis köpt en assistent från Ankarsrum som jag hoppas ska hänga med i många år framöver, men avvaktar med eventuella köp av tillbehör, annat än en rivjärnstillsats som får ersätta matberedarens rivfunktion.

IMG_6075.jpg

Kaffebryggaren från Moccamaster:

Mockamaster kaffebryggare har varit producerat i över 50 år på fabriken i Holland. Bifogat kan du läsa om plastsammansättning. 

I bifogat dokument har de sammanställt vilka typer av plast som finns i bryggaren samt förtydligat:  None of these plastics contain BPA.

Kommentar: Nu förtiden dricker vi ganska lite kaffe, men det känns skönt att Mockamastern ändå är ok. Den får hänga med så länge den håller, men den dagen den går i graven kanske vi köper gamla sortens kokkaffekanna istället, helt utan plast.

Nespresso kapselmaskin:

Jag kan meddela att det inte finns bisfenol A i någon av delarna som kommer i kontakt med kaffe eller vatten i din Nespresso maskin. 

Kommentar: Tack och bock!

Krups kaffekvarn

Sammanfattningsvis kan vi säga att alla våra produkter uppfyller gällande EU-direktiv i området – EU-lagstiftningen (1934/2004 och 10/2011). I detta direktiv är BPA migration också en del i testet, men andra saker testas också. Vi har ett mycket sträng egenkontrollprogram, eftersom våra produkter kan komma i kontakt med livsmedel. Det betyder att om en produkt innehåller plast ska vi som producent kunna dokumentera med ”Document of confirmity” och ”Migration test”. Alla våra produkter är inom gränsfärderna i de europeiska direktiven. Därför följer vi de regler som från de europeiska myndigheterna.  

Kommentar: Eftersom BPA i dagsläget inte är olagligt i annat än nappflaskor, tolkar jag det som att produkter från Krups tyvärr innehåller BPA. Plasten i kvarnen kommer visserligen inte i kontakt med varmt kaffe, så risken att ämnet förs över i det malda kaffet är inte lika stor som i en kaffebryggare. Men är man ute efter en ny kvarn eller någon annan köksmaskin med delar av genomskinlig hård plast, tycker jag helt enkelt att man ska välja ett annat fabrikat.

Lämna gärna en kommentar om du fått svar från någon annan tillverkare angående hormonstörande ämnen.

OBS! Insidan av konserver och läskburkar innehåller nästan alltid BPA.Tetrapack och PET eller glasflaskor är bättre alternativ.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s