Mysfaktor eller sparfaktor?

Riktigt kalla dagar hinner inte frånluftsvärmepumpen riktigt med och temperaturen inne brukar ligga på 19 grader när vi kliver upp på morgonen. Idag visade utetermometern -22 grader och då är det mysigt att dra på sig storstövlarna och hämta in ved och sedan sätta sig och elda och pimpla te.

IMG_6086.jpg

En ny braskamin släpper bara ut en tiondel koldioxid och sotpartiklar som sina äldre föregångare. Men vilken betydelse har eldningen för energiförbrukningen? Man brukar säga att man minskar energiförbrukningen med 5% för varje grad man sänker inomhus. Sänker man alla termostater konsekvent från 21 till 19 grader borde den totala förbrukningen under året minska med 10%. Men då har man inte räknat med att man kompenserar värmeförlusten med att elda tills man uppnår en mer behaglig temperatur.

Torr björkved har enligt Energimyndigheten en värmegrad på 4,3 kWh/kg. En ny braskamin har en verkningsgrad på 80%, att jämföra med en öppen spis som har en verkningsgrad på ca 5%. Ett kilo ved ger därmed 3,4 kWh. Eldar man 3 kilo björkved/dag blir det en energivinst på ca 10 kWh. Eftersom vår värmepump drar ca 45 kWh/dag i januari innebär det drygt 20% lägre energiförbrukning.

MEN om man eldar lite sporadiskt undrar jag om det har någon egentlig effekt på energiförbrukningen. Värmesystemet är nämligen rätt trögt, sänker man eller höjer termostaten tar det ett bra tag innan det märks på temperaturen i rummet. Räknar man kronor och ören bör man även ha eventuella kostnader för ved med i beräkningen. Än så länge har vi ved från den egna tomten.

Hur det fungerar i praktiken att komplettera uppvärmingen med eldning i braskamin, får vi nog undersöka lite närmare.

Tänker jag rätt? Den som tror sig veta får gärna hojta i kommentarsfältet!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s