Luftrenande växter

För att det inte skulle kännas så tomt när allt julpynt hade åkte ut i helgen, åkte vi och handlade några nya krukväxter. Växter tillför syre och ökar luftfuktigheten i hemmet. En del av dem hjälper även till att rena luften från giftiga kemikalier som kan läcka från bl.a. kosmetika, byggmaterial, möbler och elektronik. Men för att växterna ska kunna jobba effektivt, bör de dock sköljas av från damm emellanåt, något som vi helt klart måste bli bättre på.

IMG_6152.jpg

När vi slog våra påsar ihop för sju år sedan köpte vi ett par fönsterfikusar. Då var de små och gängliga, nu har de grenat sig och blivit till träd. De kraftiga bladen avger stora mängder fukt och renar luften från formaldehyd. Eftersom de är så lättskötta och inte skräpar något, har vi köpt ett par till barnens rum också.

IMG_6164

Det blev en svärmorstunga till badrummet, flitig på att rensa luften från trikloretylen, bensen och formaldehyd.

IMG_6157.jpg

Murgröna är framförallt effektiv på att rensa luften från formaldehyd. Dessutom fin att pynta granen eller middagsbordet med.

IMG_6147

Kennets favoritblomma, brudorkidén, sägs vara bra i kontorsmiljöer, eftersom den rensar luften från xylen och toluen som finns i elektronik.

IMG_6156

En nyköpt bukett tulpaner ger fredagsfeeling och bekämpar formaldehyd, ammoniak och xylen.

Andra bra luftrenare är guldpalm, ampellilja och fredskalla. Men eftersom fredskallan är giftig att äta, bör den undvikas när man har katter och små barn. 

För den som är mer nyfiken på växter som luftrenare kan kika på en gammal rapport från NASA: Interior landscape plants for indoor air pollution abatement.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s