Tvättmedel utan borax

Söker man efter recept på tvättmedel på nätet, får man i regel upp sådana som innehåller borax. Även kvällstidningarna publicerar ”miljövänliga” recept med borax, men faktum är att Kemikalieinspektionen och den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA bedömer att natriumtetraborat, som är den kemiska beteckningen, kan skada fortplantningen och ge fosterskador. Jag har istället gjort ett tvättmedel på tvålflingor, tvättsoda och bikarbonat.

IMG_6357.jpg

Ingredienserna

Tvålflingor består av förtvålad kokosolja (ibland även palmolja eller olivolja) och är ett milt rengöringsmedel.

Natriumkarbonat (tvättsoda, målarsoda) är en mineral som bl.a. används för att bekämpa försurning i naturen. Ämnet är även bra på att neutralisera dålig lukt och bekämpa fettfläckar. Det ska ha en viss blekande effekt på vit tvätt och hjälpa färgad tvätt att behålla kulören. Men tvättsoda är inte helt harmlöst. Eftersom det är alkalisk med ett ph-värde på 11, är det något frätande, så även om det inte är skadligt för miljön, ska det användas med aktsamhet. Man kan blanda ner det i handdiskmedlet och allrengöringen jag skrev om här, men då bör man ha handskar på sig när man använder det. Eftersom vi gärna uppmuntrar barnarbete, kör vi hellre på den snälla varianten av handdiskmedel, med enbart tvålflingor och vatten.

Natriumbikarbonat (bikarbonat) är lätt alkaliskt och har liknande egenskaper, men med ett ph-värde på 8, är den mildare än sin kusin.

Lätt eller kraftigt smutsad tvätt?

För extra känslig tvätt, som ull och silke använder man enbart tvålflingor. För lätt smutsad tvätt utan svåra fläckar, borde det räcka att blanda tvålflingor med bikarbonat. Men i dagsläget har vi barn som både pottränar och lär sig äta själva och då behövs det nog lite extra krut. Jag har därför gjort ett tvättmedel med lika delar bikarbonat och tvättsoda. För kraftigt smutsad tvätt, kan man spara bikarbonatet till hårtvätten och blanda tvålflingor med enbart tvättsoda. Man får helt enkelt prova sig fram. Om man vill tillsätter man lite eterisk olja, men tvätten blir ren och luktar fräscht även utan.

IMG_6369.jpg

Recept tvättmedel 

  • 5 dl bikarbonat
  • 5 dl tvättsoda
  • 250 g tvålflingor
  • Ev. eterisk olja

Obs! Eftersom storleken på tvålflingorna kan variera beroende på om de är rivna för hand eller färdigköpta, står mängden i vikt och inte volym som övriga ingredienser.

Mixa tvålflingorna, tillsätt sedan tvättsoda, bikarbonat och ev. eterisk olja, mixa tills blandningen fått konsistens som ett konventionellt tvättmedelspulver. Då det dammar mycket, är det bra om man mixar i en matberedare eller i en mixerbunke med lock. Dosera ca 2 msk pulver till varje tvätt. Förvara tvättmedlet oåtkomligt för barn.

4 reaktioner på ”Tvättmedel utan borax

  1. Hej!
    Jättebra recept, men undrar om man ska ändra mängden tvättmedel per tvätt beroende på hårdheten på vattnet? Man vill ju inte använda för mycket eller för lite 🙂

    1. Precis, man får nog prova sig fram. Brukar ju behövs mindre om man har mjukt vatten. När jag använder vanligt tvättmedel tycker jag det brukar räcka med nästan hälften av vad som rekommenderas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s