Bara vanligt vatten

När vi har gjort en utlandsresa är det inte knäckebröd och falukorv jag saknat, det är att kunna dricka vatten direkt ur kranen. Ibland räcker det att åka till grannkommunen, för att känna skillnad på vattenkvaliteten. Men det är inte säkert man upptäcker skadliga ämnen i vattnet bara genom att smaka på det.

Många ämnen kommer naturligt från berggrunden; som uran, radon, arsenik och fluorid. Ledningar och brunnar kan i sig släppa ifrån sig koppar och bly. Bakterier i dricksvattnet kan ge magsjuka och vissa ämnen kan på långt sikt leda till olika typer av cancer.

Vi är många som köper ekologisk mat, som plastbantar hemmet och undviker starka rengöringsmedel och hudvårdsprodukter, för miljöns skull och för att inte utsätta vår egna kroppar för miljögifter. Men hur många har koll på dricksvattnet? Det är numera ganska vanligt att man väljer flourfri tandkräm, men är man orolig för hur mycket flourid man får i sig, bör man nog i första hand kolla upp halterna i dricksvattnet. Oftast är det vatten från enskilda brunnar som har för höga värden av skadliga ämnen. Brava vattenrening som jag skriver inlägget med, utför analyser för att se om vattnet går att dricka.

IMG_6440

Även om vår kommun har bra kvalitet på dricksvattnet, kan det innehålla för höga värden av skadliga metaller. Vanliga blandare har nämligen visat sig släppa ifrån sig bl.a. bly, nickel och koppar. Även en låg exponering av bly påverkar foster och små barns hjärnor negativt. Jag tar alltid för vana att spola ordentligt, speciellt på morgonen, så att vattnet blir riktigt kallt innan det används. Jag gör även så med pastavattnet, eftersom det till skillnad från bakterier, inte går att koka bort skadliga metaller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s