Bebisgröt

Nu har minstingen börjat äta riktig mat. Han får i princip samma som oss och ett par portioner bebisgröt. Den här gången har vi bestämt oss för att göra egen gröt. Jag vill inte lägga någon värdering för eller emot industriellt producerad bebisgröt, mer än att de som använder palmolja borde för miljöns skull sluta med det. Det är snarare så att vi är inne i ett flow av självhushållning och då ska det väl inte vara så svårt att göra näringsriktig bebisgröt också.

Skillnaden mellan bebisgröt och vanlig gröt är att den är berikad med järn och vitaminer. Ger man bebisen allsidig kost i övrigt borde vitaminbehovet tillgodoses ändå, bortsett från D-vitamin som man får i en liten flaska från BVC. Men det är svårare med järnet. Jag har därför mixat paltbröd till ett pulver som vi tillsätter i gröten. Den sort vi har köpt innehåller 51 mg/100 g bröd, vilket betyder att det behövs 2 tsk pulver/portion för att komma upp i samma järnnivåer som den köpta gröten. 2 msk tillgodoser hela dagsbehovet på 8 mg, men järn slinker ju ner från andra håll också. Är man vegetarian får man fundera ut något annat, t ex pumpakärnor.

IMG_6486.jpg

Jag gör en större laddning gröt av krossat bovete, som jag sedan mixar. Sedan är det bara att ta fram en lagom portion och värma, tillsätta 2 tsk paltbrödspulver, rapsolja och lite frukt eller bär. C-vitaminrika frukter och bär boostar igång järnupptaget, men det ju trevligt med variation  t ex;

  • Finrivet äpple eller päron
  • Mosad banan
  • Osötad äppelmos
  • Aprikos- eller plommonpuré
  • Hallon
  • Blåbär
  • Nyponpulver

Det fiffiga med att göra egen gröt är att man kan anpassa innehållet efter barnets egna behov. Mixad bovetegröt är lättsmält, men när barnet är lite större går det förstås lika bra att hoppa över mixningen eller göra gröt på vanliga havregryn. Är barnet lös i magen är blåbär eller plommonpuré bra, medan banan och päron har motsatt effekt. Behövs det lite extra fett tar man mer rapsolja och är gröten för tjock rör man i mer vatten. Man känner sitt eget barn bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s