Bil eller ko?

Senaste åren har vi experimenterat med hemmagjorda hud-, hår och städprodukter, käkat ekologiskt, komposterat, källsorterat, lagat och fixat, allt för att bli lite snällare mot miljön, men det allra viktigaste har vi nog förträngt lite. Visst, vi äter en hel del grönt, men en kossa släpper ut lika mycket växthusgaser som vår bil gör på ett helt år. Bilen eller kossan måste bort och av praktiska skäl måste det bli den på fyra ben.

IMG_9576

Innan vi fick barn uteslöt vi rött kött. Men när jag blev gravid hände något, jag blev så attans sugen på rejäla hamburgare. Ett besök på Oleary´s och det kändes som vi varit på gourmetrestaurang. Jag hade dåliga järnvärden och MVC hejade på köttätandet. Åren har gått och med barn i familjen har det liksom inte blivit av att sluta. För hur tusan ska vi få barnen att äta om vi skippar köttet?

Men på senare tid har jag har lärt mig att så länge man inte blandar olika grönsaker så slinker det ner. En skål med paprikabitar eller en stor morot är ett bra sätt att få barnen sysselsatta när man lagar mat och falafel är minst lika populärt som köttbullar. Faktum är att bjuds det på köttbit till middag, spottas det mesta ut på tallriken igen.

IMG_9932IMG_9924

För tio år sedan åt jag mest köttsubstitut som quorn och sojakorv, men strävar man efter att efterlikna något blir det sällan lika bra som originalet. Nu är förutsättningarna bättre än någonsin. Det finns massor av fina matbloggar och kokböcker (snart bokrea), Linas Matkasse har en vegetarisk kasse och ICA och Coops kundtidningar är fullspäckade med gröna recept. Har man missat det lite flummiga, men ack så fantastiska matprogrammet Vegorätt finns alla avsnitt på SVT Play.

IMG_4784

Oavsett om man väljer grön kost för miljön, hälsan eller djuren skull, finns det tunga argument bakom det. Så från och med nu är det slut på konsumtion av rött kött (nöt, fläsk, vilt och lamm). Man kan ju undra varför bryr jag mig om att göra ett statement att vi har blivit ”Stockholmsvegetarianer” här på bloggen. Jo för tar vi en titt i backspegeln så har alla beslut för miljöns skull blivit så mycket enklare när jag publicerat det här.

Kennet är med på tåget, men i skrivandets stund skickar han bilder på en rad materiella motkrav. Som vanligt gillar han amerikanska äpplen. Vi får se hur det blir med det, kanske sparar vi till en elbil istället.

 

2 reaktioner på ”Bil eller ko?

  1. Ni bör kanske läsa på lite om miljöeffekterna från nötkött och inte bara läsa vänstermedias vinklade och ogenomtänkta bild. Ska man försöka vara mer miljövänlig och minska människans geologiska avtryck bör man försöka äta mer kött som producerats av gräsätare, kor, får, vilt. Då håller man sig nära näringskedjans botten, handlar man dessutom närproducerat är det ännu bättre! Kyckling, fisk och fläsk är att ta ett steg upp i näringskedjan då dessa äter mat som måste produceras (och kan ätas av människor). Överhuvudtaget bör man om man är intresserad av vår miljöpåverkan välja mat som kräver lite energi för att framställa. Där är vegetariskt ofta bra, men börjar man blanda in substitut som ska skeppas eller flygas från andra delar av världen så gör det förmodligen miljön en otjänst.

    Bor ni i Stockholm behöver ni väl inte någon bil? Vi bor på landet utanför en medelstor stad och har ett gäng bra cyklar som tar oss till allt; jobb, vänner, affärer, ärende.. för längre sträckor finns lokaltrafik.

    Ett stort problem är även att dagens jordbruksmetoder utarmar marken på mineraler. På sikt måste djuren åter in i jordbruket för att vi överhuvudtaget ska kunna använda vår mark..
    http://cornucopia.cornubot.se/2015/10/bioenergi-vs-kossa.html

    1. Visst, allt handlar inte om växthusgasutsläpp. Ekologiskt naturbeteskött borde vara ok ur ett miljöperspektiv, men eftersom vi bor på en mindre ort är utbudet i butiken inte särskilt stort. Dessutom har jag svårt att se en ko i ögonen när den ska slaktas, har dock inga problem med en fisk eller kyckling. Den vegetariska kosten är så klart bäst i sin renaste form, lokalt odlad och efter säsong. Att konsekvent använda sig av lokaltrafiken kan vara enkelt beroende på var man bor eller vilken fas i livet man är i. Ska vi blanda in politik så innebär ”högerlobbyismen” att utvecklingen av miljövänligare bilmotorer tyvärr hamnat i efterkälken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s