Råger

IMG_6582.jpg

Så där 5 år efter alla andra, låt oss presentera nytillskottet i familjen, surdegen Råger. Råger är drygt 3 månader, uppvuxen på grovt rågmjöl och vatten. Med rätt omsorg kan han bli hur gammal som helst. Det finns lika många sätt att sköta en surdegen som det finns metoder för barnuppfostran, men så här gjorde vi:

Dag 1

1 msk ekologiskt rågmjöl och 1 msk ljummet vatten rördes ihop i en glasburk till en lös gröt. Det sägs att ekologiskt mjöl är bättre eftersom det innehåller mer jästsporer och mineraler. Då surdegar lättare tar fart i lite extra värme (22-25 grader) brassade vi på termostaten i badrummet och ställde den på golvet med löst åtdragen kork.

Dag 2

Efter ett dygn fick lille Rågga mat, 1 msk vatten och 1 msk ljummet rågmjöl.

Dag 3

Proceduren med vatten och rågmjöl upprepades. I det här läget luktade han lite surt, men hade ungefär samma konsistens som dagen innan.

Dag 4

Nu såg Råger ut som en fluffig mousse, med små bubblor i. Han luktade behagligt surt, ungefär som yoghurt, inte fränt som en gammal surgubbe. Han var färdig att flytta in i kylskåpet/bakas med.

IMG_6600.jpg

Sen då…

En gång i veckan tar vi en klick som vi bakar med. I samma veva ger vi Råger lite mat, 1 dl rågmjöl och 1 dl kallt vatten till 0,5-1 dl surdegsgrund, sedan ställer vi tillbaka honom i kylskåpet. Är surdegen större kan man hälla bort lite först eller göra pannkaka på en klutt, annars riskerar den att bli ett surdegsmonster som bara kräver mer och mer mat.

I början har surdegen inte samma jäskraft och det kan vara bra att tillsätta pyttelite jäst utblandat med vatten i degen. Här finns ett bra nybörjarrecept. Ett annat knådfritt recept som kräver lite mer jobb, men som fortfarande är ganska enkelt och ger ett snyggt resultat eftersom brödet gräddas i en gjutjärnspanna, hittar ni här.

Vi förvarar surdegsbrödet under en kökshandduk, med den skurna ytan mot en skärbräda. Gillar man inte en hård yta, kan man lägga brödet i en plastpåse. Det går förstås även bra att frysa in.

När man fått lite rutin kan man nörda loss på olika mjölsorter, hälla i frön, nötter och torkad frukt, testa olika jäsningstider, degvikning och gräddningsmetoder.

IMG_6604.jpg

Varför surdeg?

Det tar längre tid att göra surdegsbröd, men arbetsinsatsen är oftast liten. Brödet håller längre, blir matigare, får en god och syrlig smak och ett härligt tuggmotstånd. Det finns också hälsomässiga fördelar. Ämnet fytat som framförallt finns i fullkornsmjöl, hämmar upptaget av nyttiga mineraler som järn och zink.  Men med en lång jäsningsprocess bryts fytat ner, vilket gör att man lättare kan ta upp de ämnen kroppen behöver. Utesluter man rött kött, kan det därför vara klokt att äta surdegsbröd, för att få i sig tillräckligt med järn. Det sägs även att surdegsbröd hjälper kroppen att hålla en jämnare blodsockerkurva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s