Felsökning tygböjor

För att minska på sopberget började vi med tygblöjor till andra barnet i skaran. Men när minstingen skulle ta över dem hade vi i ärlighetens namn lite problem att få dem att hålla tätt. Vi väntade därför tills hen var ett halvår, innan vi gjorde ett nytt försök och med några justeringar fungerar det nu fint. Nu använder vi oss främst av formsydda blöjor i bomullsfrotté och blöjbyxor i PUL och ull. Vi använder engångsblöja på natten eller i andra situationer när vi vet med oss att det kommer att dröja till nästa blöjbyte.

Hur som helt, jag tänkte att jag skulle dela med mig av några tips, om någon mot förmodan hade tänkt ge upp med tygblöjorna i onödan.

IMG_8511

Har PUL-tyget blivit gammalt?

Köp inte begagnade allt-i-ett-blöjor eller blöjbyxor i PUL-material om de inte är i väldigt fint skick. Med tiden kan de nämligen börja läcka. Man kan prova att tvätta dem i 90 grader och sedan torktumla varmt för att se om de får tillbaka sin funktion. Våra blev lite bättre men inte som de en gång varit. Kanske berodde det på att resåren tappat spänsten. Vi köpte därför en ny blöjbyxa i PUL och har de gamla allt-i-ettblöjorna från Poops som reserv hemma.

Absorberar inte blöjan?

Smörjer man rumpan ofta kan krämen lägga sig som en hinna, som hindrar blöjan från att suga upp kisset. Man kan testa att hälla lite vatten i den absorberande delen av allt-i-ett-blöjan eller i den formsydda blöjan. Lägger det sig som droppar på tyget, kan man tvätta blöjan i 90 grader för att få bort det som täpper igen.

Sitter blöjan rätt?

Blöjan ska varken sitta slappt eller för tight. Se till att blöjan hamnar i ljumsken och alla eventuella lårvalkar utanför. Den absorberande delen av blöjan ska vara innanför blöjbyxan.

Blir blöjan väldigt kissig snabbt?

Tygblöjor måste bytas lite oftare än vanliga blöjor, dvs efter 2-3 timmar. Pojkar kissar oftast mer framtill och tjejer mer baktill. Har man en pojke som snabbt gör blöjan dyblöt, kan man därför prova att lägga in ett dubbelvikt inlägg framtill i blöjan.

IMG_8654.jpg

Är storleken rätt?

Vi vill helst slippa köpa nya blöjor hela tiden och har därför valt onesize-blöjor och blöjbyxor i de större storlekarna. Det är inte säkert att det fungerar på en nyfödd, så då kan man vänta ett tag innan man börjar använda dem. Imse Vimses formsydda blöja i ekologisk bomull har bra kvalitet och ser ut att hålla för fler än ett barn, trots att vi har fuskat och kört dem i torktumlaren. Det är den vita blöjan med orange kant i bilden ovan och den har vi en hel drös av.

IMG_6658.jpg

Har ullblöjan tillräckligt med ullfett?

Till skillnad från PUL, blir ullbyxor bara bättre med tiden. De är lite dyrare i inköp, men har ett bättre andrahandsvärde. Vi har köpt två blöjbyxor i ull. Nya ullbyxor behöver lanoliseras ett par gånger för att hålla tätt, kolla här hur man kan göra egen ullkur. Till en början bör man göra det efter varje tvätt. Man kan behöva öka mängden ullfett så att byxan nästan blir lite klibbig om den inte håller tätt. Det fantastiska med ull, förutom att det är ett naturmaterial som låter huden andas, är att det är självrengörande. Det här kommer att låta sjukt flummigt och lite läbbigt, men faktum är att det är bara att låta den kissiga ullblöjan lufttorka så är den ren och fräsch igen. Man behöver bara tvätta den med ulltvätt eller tvålflingor, när det kommit bajs på blöjan eller efter ett par veckors användning, då den blivit för uttöjd för att hålla tätt kring benen. Ullbyxor är lite klumpigare, men när man väl förstått hur de fungerar är de riktigt praktiska. Våga testa!

För mer tankar om tygblöjor kika här.

2 reaktioner på ”Felsökning tygböjor

  1. Intressant att läsa hur andra gör! Vi kör också med tygblöjor men har valt en lite annan taktik med hemsydda vikblöjor och yllebyxor. Fungerar super men i början kan byxorna vara lite opålitliga, som du säger. Har aldrig gjort någon ullkur men det kanske är dags!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s