Klädutmaningen

I samband med Fashion Revolutionen Week utmanar Annie från Annies Enkla sig själv att endast köpa nyproducerade kläder som har en vettig miljömärkning, som GOTS eller Fair Trade, men i största mån handla kläder på secondhand. Jag tänker haka på!

Nu är jag den som shoppar extremt lite till mig själv, men emellan åt har man ju likt en gammal gubbe slitit ut ett par strumpor eller baslinnen och behöver uppdatera garderoben. Underkläder och basplagg, vill jag inte köpa begagnat. Men man ska inte nöja sig med att det står ”ekologiskt bomull”, väljer man GOTS-märkta kläder, är plagget ekoreko genom hela tillverkningskedjan. Det fina är att utbudet av GOTS har blivit riktigt bra. Från att bara ha funnits i mer eller mindre alternativa nätbutiker har även en del kedjor hakat på, bl.a. Lindex. Dock är det lite synd att de väljer att sätta plasttryck på många av sina GOTS-märkta barnplagg.

IMG_9767

Behöver jag mot förmodan något mer fancy, har jag en secondhandbutik runt hörnet där jag jobbar. Det är rätt enkelt egentligen, men har man inte utmanat sig själv, finns alltid risken att det slinker ner något fulproducerat reaplagg i shoppingbagen.

Men när det kommer till barnkläder är det ändå lite klurig. Upp till en viss ålder är det lätt att få tag i begagnade plagg, men med vildare utomhuslekar slits kläderna ut innan någon hinner ärva. Även om t.ex. ull är vattenavvisande, behövs ett par schyssta skalbyxor och syntetiska material är sällan miljömärkta. Men det är numera ganska lätt att få tag i skalkläder impregnerade med bionic-finish eco, ett betydligt bättre alternativ än flourkarboner, så det får vara gott nog, även om det inte är en miljömärkning av plagget i sin helhet.

Hur som helst, visst antar du utmaningen?

Läs gärna gamla inlägget Otyg i garderoben.

 

En reaktion på ”Klädutmaningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s