Elda säkrare

Allt fler väljer bort kläder i fleece, eftersom de läcker plastpartiklar som kan skada vattenlevande organismer. Vad man kanske inte tänker på är att det också är ett extremt lättantändligt material.

I julas fick jag höra något av min mamma, som gav mig en klump i magen som sitter kvar fortfarande. Hon berättade om en kvinna som satt och fikade med goda vänner och som sträckte sig över bordet för att ta mer kaffe. Lågan från ett levande ljus fick tag i hennes tröjärm i fleece, elden spred sig omedelbart och kvinnan avled tragiskt nog. Jag har inte velat skriva om  det tidigare, eftersom det känns lite som jag skulle använda mig av någon annans tragiska olycka för att nå ut med ett budskap, men med vetskapen om att det är många som kommer att vistas nära en brasa i helgen, måste jag bara varna om riskerna med syntetiska textilier och i synnerligt fleece och viskos. Har man en egen majbrasa ska man förstås också tänka på vad man eldar upp, skräp och tryckimpregnerat trä ska till återvinningscentralen.

Nedan några bilder från valborgsmässoafton 2009, från tiden innan vi hade barn att hålla reda på. Ironiskt nog fick vi för oss att elda upp en gammal ullrock, förmodligen det säkraste plagget att sjunga in våren i.

DSC00015.jpg

IMG_1502.jpg

IMG_1466.jpg

IMG_1515

Mer om hur man kan öka brandsäkerheten med naturmaterial hittar ni här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s