Bästa surdegsbrödet

I vintras utmanade vi oss att bli självförsörjande på bröd. Men med ljusare tider och arbetstider att passa har brödbaket blivit lite åsidosatt. Som tur är behöver surdegen matas och den klutten man tar bort har jag svårt att slänga, så det blir i alla fall ett surdegsbröd varje helg. Medan brödet jäser kan vi joxa utomhus.

IMG_7057.jpg

Jag har hunnit experimenterat en del, gjort bröd som blivit alldeles för salta, platta eller kompakta och paltliknande, men igår tror jag minsann att jag satta det! Inspirationen kommer från olika håll, bl.a. Pain de Martin och boken The Bread Exchange. Inkromet blev saftigt och luftigt, ytan knaprig och smaken alldeles perfekt. Upplevelsen är så klart subjektiv och resultatet kan skilja beroende på mjölsort, surdegsgrund, ugn och inomhustemperatur, men så här gjorde jag:

På kvällen

  • 1 dl surdegsgrund
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rågmjöl

Ta en klutt surdegsgrund och blanda med kallt vatten och rågmjöl. Låt stå över natten.

Morgon

  • Surdeg från kvällen innan
  • 400 g rågsikt
  • 200 g vetemjöl special
  • 450 g kallt vatten
  • 2.5 tsk salt

Blanda alla ingredienser utom saltet. Degen ska vara kladdig. Täck med plastfolié och låt stå ca 30 min. Olja in en bunke, lägg degen i bunken, strö över salt och vik den några gånger med blöta händer, genom att dra i degen och sedan trycka ihop den på motsatt sida. Upprepa vikningen ca 1 ggr/timme under fyra timmar.

Lunchtid

Låt degen vila utan att röra i den i ca 4 timmar.

Middagstid

Lägg över degen på en rejält mjölad handduk. Vik in kanterna och vänd på den i handduken. Lägg handduken och degen i ett durkslag. Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen vila i ca 1 timme. Lägg över degen i en gjutjärnsgryta, lägg på locket och grädda i ca 50 min. Ta bort locket efter halva tiden. Sätt ev. i en ugnstermometer och ta ut brödet när innertemperaturen är 98 grader. Ta upp brödet och lägg det på ett galler för att svalna. Enjoy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s