Pergola

Sommarens projekt blev att rama in söderaltanen med en pergola.  Jag förmålade alla reglar och stolpar, sedan fick Kennet en arbetsdag på sig att mäta, kapa och montera. En distans sattes mellan vägg och bärlina (145*45) så att regnvatten inte ska samlas mot ytterväggen. Stolparna (95*95)  jackades ut och skruvades fast i reglarna i trallen. Takstolarna (145*45) skruvades fast lätt lutande med balkskor i bärlinan och med vinkeljärn i hammarbandet (145*45). Två stående reglar skruvades fast i vindskyddet och den yttersta takregeln. Plåtdetaljerna lät vi vara omålade. 

Ingen pergola utan amplar. Vi skruvade upp krokar och knöt några amplar av hampasnöre (kika här hur man gör). Det blev två amplar med smultron, varav en i barnvänlig höjd. Vi hängde också upp ett gäng små zinkhinkar som vi borrade dräneringshål i botten på och planterade kryddor i.

Jag bara älskar skuggspelet och hur ljuset strilar mellan takstolarna. Nu blir det altanhäng för hela slanten!

4 reaktioner på ”Pergola

 1. Hej!
  Vilken fin pergola. Jag undrar vilket avstånd ni har mellan stolparna på den långa sidan?

 2. Jättefin pergola. Ska ge mig på att göra en själv nu och tänker fästa stolparna i trädeckets reglar. Men är lite orolig för om det blir stabilt nog. Allt jag hittar på nätet säger att jag ska ha plint. Hur upplever ni er? Och vad använde ni för skruv för att fästa stolparna i trädäckets reglar?

  1. Hej!

   Kul att du hittat till min gamla blogg. 😊Pergolan har stått stadigt sen uppförandet. Fortfarande väldigt nöjda. Lite osäker men tror vi använde 4 tums träskruv.
   Lycka till med bygget!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s