Odla kombucha

Säg hej till kombuchan George, surdegen Rågers kusin. Efter att surdegsbaket börjat gå på rutin behövs nya utmaningar. Kombucha är en gammal tusenårig asiatisk dryck som består av fermenterat sötat te. Kombuchasvampen som man gör drycken av, är en geléaktig bakteriekultur, som likt en surdeg måste matas för att hållas vid liv. Förutom probiotika innehåller den nyttiga enzymer, vitaminer och mineraler och den sägs ha en renande effekt på kroppen och förbättra matsmältningen. Effekterna kan säkert som allt annat överdrivas något. Jag tycker framförallt att det är kul med en alkoholfri dryck, som ändå har vuxensmak.

kombucha

Istället för att köpa en färdig kombuchasvamp odlade jag en av en liten klump i snorkråksstorlek som flöt runt i en köpt flaska. Jag lät en tepåse utan tillsatt smak dra i en glasburk med 2,5 dl vatten i 15 min tills temperaturen var 25 grader. Jag rörde ner ca 2 msk socker och sedan stoppade jag i snorkråkan och ca 2 msk av den färdiga kombuchan i burken och täckte över den med en tygbit. Burken har fått stå mörkt i rumstemperatur och nu efter två veckor ser den ut att vara färdig att användas. Själva tillverkningen av den färdiga drycken fungerar på samma sätt fast i större skala och eventuellt med smaksättning i slutskedet, men mer om det en annan dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s