Lavendeltvål

En laddning tvål räcker i regel i ett år för oss och då blir det över till några gåbortpresenter också. Igår var det dags igen för tvåltillverkning och det var första gången jag inte kände mig nervös över att handskas med lut. Så länge man är utrustad som en astronaut är det ju faktiskt inte så farligt.

Jag är nöjd med mitt grundrecept, tvålen kladdar inte, ger fina bubblor och är mild mot huden. Men oavsett vad man väljer för eterisk olja att doftsätta med, verkar den ha en tendens att dunsta bort. Jag läste på bloggen  Casadipatty att man kan prova att röra ut den i lite mjöl för att fånga upp doften i tvålen. Den här gången blev det favoriten lavendel och om en dryg månad när tvålen mognat, får vi veta om tricket fungerade. Vill man snofsa till tvålen kan man även blanda i torkad lavendel, men jag blev för bekväm för det.

Recept

 • 300 g kokosolja
 • 165 g olivolja
 • 335 g rapsolja
 • 200 g solrosolja
 • kaustiksoda
 • vatten (2.04 *mängden kaustiksoda)
 • 50 g rapsolja (överfettning)
 • 10 ml lavendelolja blandad med lite vetemjöl

Kika här hur man gör.

Eftersom oljor har olika förtvålningstal, skriver jag inte ut mängden kaustiksoda. Byter man ut någon olja mot en annan måste man nämligen räkna om mängden kaustiksoda för att inte riskera att göra en hudovänlig tvål.

Annonser

2 reaktioner på ”Lavendeltvål

 1. Hej
  Googlar runt, för jag har inte grepp på i vilket förhållande man ska blanda lut med vatten. Lyssnat/tittat på flera videos, men ingenstans hittat infon.
  Jag har klart för mej det där med förtvålningstal, men vad hjälper det. Kan du hjälpa mej ??
  Så här ser mitt recept ut, helt med utgångspunkt från vad jag har hemma, men vatten + lut ??

  100 gr mandelolja… 14 gr Soda
  100gr kokosfett … 18 gr Soda
  10gr bivax ………. 0,7 gr Soda totalt: 33 gr. lut
  VATTEN x ML ???

  Och så skriver du om kråkan i ditt te, kul 🙂 Jag har en 5-liters stående, men inte räcker det i 10 dagar – som jag upptäckt att det brukar ta att göra en sats…

  Med vänlig hälsning
  Ingegerd

  Du har en väldigt fin sida, vill gärna följa dej 🙂

  1. Hej!

   Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂

   Jag multiplicerar mängden kaustiksoda med 2.04 så i ditt fall blir det 67 g el ml vatten, men lite oklart var jag fått det i från. En del räknar 300 g vatten på 1000 g olja. Mängden kaustiksoda är viktig men tror inte vattenmängden spelar lika stor roll. När tvålen mognat har vattnet ändå dunstat. Glöm bara inte att överfetta tvålen med lite extra olja i slutet av mixningen, jag brukar tillsätta 5 % men det är ju lite av en smaksak. Ett annat alternativ är sodarabatt, dvs att minska på mängden kaustiksoda.

   Lycka till med tvåltillverkningen!

   /Carolin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s