Hur man gör kombucha

Egentligen är det inte svårare än att brygga en kopp te, det är bara det att man måste vänta längre innan man får smaka på kombuchan.

Recept

  • 2 liter vatten
  • 3 st neutrala tepåsar
  • 1,25 dl socker
  • kombuchasvamp med 2 dl vätska
  • hallon

Jag kokade upp vatten, hällde över det i en stor glasburk och lät tre tepåsarna dra i 15 minuter. Jag tog svart te, men det ska fungera med grönt eller vitt te också, bara de inte har någon tillsatt smak. Sedan rörde jag ner socker. När teet svalnat till 25 grader tillsattes kombuchasvampen och 2 dl av det sötade teet den låg i sedan tidigare. Burken täcktes över med ett tygstycke och ställdes i skåpet ovanför micron. Där är det mörkt och det finns en viss luftgenomströmning.

Efter drygt en vecka smakade jag med ett sugrör och var nöjd. Det är en smaksak hur syrlig man vill ha den. Jag hällde upp drycken i glasflaskor tillsammans med lite hallon. En skvätt fick vara kvar i burken tillsammans med kombuchasvampen. Flaskorna fick stå ytterligare ett par dagar i rumstemperatur med locket på, för att det skulle bildas lite bubblor i drycken. När kombuchan är helt färdig förvaras den i kylskåp. Sedan är det bara att ta ett glas när man vill bli extra frisk och snygg…

Kika här hur jag odlade upp en kombuchasvamp från en köpt flaska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s