Stevia

I somras köpte jag en steviaplanta. Den har trivs bra i blomlådan, utan någon större omsorg. Bladen är supersöta och i Sydamerika har man länge använt dem för att söta maten med. Smakmässigt slår den inte vanligt socker, men vill man slippa få hål i tänderna och ett skenande blodsocker och tycker att det känns tveksamt med kemiskt framställda sötningsmedel som aspartam kan det vara ett alternativ. I matbutiken säljs sötningsmedel gjort på stevioglykosider, som är det söta ämnet som utvinns ur växten och som är 300 gånger sötare än socker. Själva plantan får nämligen inte säljas som ett livsmedel, även om den kan finns placerad bland de färska kryddorna på plantskolan. Orsaken är enligt Livsmedelsverket att det ännu inte gjorts någon säkerhetsprövning. Man bör nog därför avvakta tills det finns mer forskning, innan man mumsar i sig allt för stora mängder av växten. 

Torkad stevia

Lägg bladen på en bricka i ett fönster. När de torkat, mixa till ett pulver. Klart att söta smoothien eller kakdegen med, men se upp, torkade blad är ungefär 30 gånger sötare än socker så det behövs pyttelite!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s