Pepparkakor

Häromdagen var jag med i ett klipp på SVT Nyheter Västerbotten. Jag fick frågan om jag kollar innehållsförteckningen när jag köper pepparkakor och jag svarade ja och att jag helst undviker palmolja, eftersom produktionen innebär att man skövlar regnskog. Men i ärlighetens namn, hur lätt är det när varenda pepparkaksburk, i nästan varenda välsorterad matbutik innehåller palmolja?

En del innehåller visserligen palmolja som är RSPO-certifierad, helt ok enligt WWF, medan Greenpeace menar att märkningen inte  är någon garanti för att produktionen har skett på ett hållbart sätt. Hur som helst är det positivt att frågan uppmärksammas i media. Enda sättet att bli av med palmoljan från butikshyllorna är en ökad efterfrågan på bättre alternativ. Palmoljan är billig, så som konsumenter måste vi nog vara beredda på att betala några kronor extra för att få vettiga ingredienser i kakorna.

Apropå pepparkakor, har vi hunnit baka flera omgångar. Bästa sättet att få harmoniska ungar är att ta fram en deg, utan att ha några restriktioner på hur mycket som får hamna i magen innan det landar på plåten. Utmaningen är bara att komma ihåg att ta ut den i tid…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s