Avtryck

Är det meningen att man ska lämna ett så stort avtryck som möjligt? Eller är det precis tvärt om?

Som husbyggare räknade vi ut vad LED-lampor och olika uppvärmningssystem och isoleringstjocklekar har för inverkan på elförbrukningen. KWh kan omvandlas till kronor och ören. Men det är svårare att se vad besparingen egentligen har för betydelse för miljön. Hur mycket minskar vi avtrycket genom att satsa på en energisnålare bostad?

Täftefjärden med naturlig islossning på g.

Ett sätt att mäta avtrycket på är att titta på mängden växthusgaser som släpps ut. Medelsvensson konsumtion orsakar utsläpp ca 8 ton koldioxid per år (10 ton om man inkluderar samhället i form av offentlig sektor). Enligt IVL Svenska Miljöinstitutets verktyg Klimatkontot ligger jag på 3,2 ton. Svalna som är samma verktyg som de använde i dokumentärserien Zero Impact på UR, ska göra det möjligt att synka med energideklarationer på bostaden och faktiska transaktioner på banken, men jag hade tyvärr lite problem med tekniken för att få det att fungera. När jag gör WWFs Klimatkalkylatorn hamnar jag på 6,89 ton, men då finns samhället med som en schablon på 2,16, så exklusive samhälle blir det 4,7 ton. Medelvärdet mellan Klimatkontot och WWFs Klimatkalkylatorn blir 3,95 ton.

Målet är så klart att ligga på 0, men jag tänker att ett rimligt delmål är 1,5 ton, då det är vad som krävs för en hållbar utveckling enligt Vetenskapliga Rådet för klimatfrågor. Det är således dags för lite matematik på bloggen igen. Fokus kommer att ligga på bostaden, resor/transporter, maten och konsumtionen, men ur ett mer CO2-haltigt perspektiv än tidigare. Håll till godo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s