Matens avtryck

IMG_9576

Bakgrund

I Sverige äter vi i snitt 50-55 kg kött per person och år. Djurproduktionen står för nästan 15 % av världens totala utsläpp av växthusgaser. Djur som idisslar, d.v.s. nötkreatur och får släpper ut stora mängder metangas genom matsmältningssystemet. För att tillverka foder till djuren avverkas skog vilket gör att stora mängder kol frigörs. En viss del av utsläppen kommer också från fossila bränslen genom transporter.

När det gäller frukt och grönt är det sådant som fraktats med flyg som är den största klimatboven. Ris kräver stora mängder vatten och har en betydligt större klimatpåverkan än t ex potatis.

Men värsta för klimatet är all mat som inte äts upp. Enligt SCB slängs drygt 50 kilo mat och dryck per person i onödan.

Klimatpåverkan från olika livsmedel (kilo växthusgaser/kilo produkt)

diagram-livsmedel-e1496155915621.png              Källa: Matklimatlistan 1.0, SLU.

Vad har vi gjort?

För drygt ett år sedan slutade vi äta rött kött. Vi gjorde det av hälsomässiga och etiska skäl, men kanske framförallt för miljöns skull. Innan åt jag ca 30 kg kött per år, ungefär lika mycket kyckling, nöt och gris, vilket innebar utsläpp på ca 350 kg växthusgaser. Till en början åt vi något mer fågel än tidigare, men efter att ha blivit säkrare i köket och med de larm som varit kring hur kycklingarna behandlats i fabrikerna, har vi gått till att äta något mindre fågel och desto mer grönsaker. Nu äter jag ca 150 g fågel i veckan, på ett år blir det 24 kg växthusgaser. Lägger man till vegetariska proteinkällor, blir det ca 50 kg växthusgaser per år vilket är en minskning med drygt 85 %.

Jag har aldrig brytt mig om bäst-före-datum utan litar på lukt- och smaksinnet, men med småbarn i hushållet blir det ändå en del matsvin. Vi försöker minimera det genom att använda små tallrikar och glas och spara på så mycket som möjligt som blir kvar på tallriken efter måltiden.

Vad ska vi göra?

Enligt klimatkontot.se kommer 0.5 ton av mina koldioxidutsläpp från maten. Det är svårt att sätta upp ett tydligt mål i antal kilo koldioxidutsläpp, eftersom det finns så många livsmedel med olika ursprung att räkna på.  Men några förändringar kan vi ändå göra. I år blir trädgårdslandet större och vi ska bli bättre på att äta efter säsong. Vi måste få koll på vilka grönsaker och frukter som fraktats med flyg och äta dessa med måtta. Det finns många klimatsmarta livsmedel som kan ersätta ris, t ex matvete och ekologisk potatis. Minskar vi risintaget undviker vi dessutom att få i oss arsenik.

Vi är fortfarande storkonsumenter när det gäller ost och smör. Det är lite svårt att uppskatta, men gissningsvis äter jag själv sisådär 15 kg ost och smör per år, vilket släpper ut 120 kg växthusgaser. Utmaningen blir därför att dra ner på ost och smör. Istället för att slentrianmässigt ha ost som pålägg, blir det en bit feta eller västerbottensost i maten. På mackan blir det nötsmör eller mitt hemmagjorda smörsubstitut. Jag har nämligen lite svårt för bordsmargarin som innehåller en massa jox. Det här receptet blir riktigt bra!

img_0829

Veganskt smör

  • drygt 100 g luktfri kokosolja
  • 150 g rapsolja
  • 150 g havregrädde
  • 1 tsk salt
  • en dutt gurkmeja för färgen

Smält kokosolja i micron och mixa ihop med rapsolja, havregrädde, salt och gurkmeja. Förvaras i kylskåp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s